Контрацептивите: как да се предпазваме ефективно от нежелателната бременност

Не бързайте да критикувате производителите на контрацептиви за това, че презервативите се късат лесно, свещичките не се разтварят напълно а спиралата не е качествена. Може би вината е ваша, защото ги използвате неправилно.

Контрацептивите: как да се предпазваме ефективно от нежелателната бременност

Широко разпространени презервативите всъщност се отнасят към средно ефективните методи на контрацепция. Освен това статистиката твърди, че те често не се използват правилно. Зле поставеният презерватив може да се скъса. Освен това много мъже забравят, че той също си има срок на годност, а и един презерватив е за един полов акт. Ако искате да повторите, старият презерватив трябва да се свали и да се постави нов.

Половият акт не бива да продължава без презерватив. Мнението, че след еякулацията няма шансове за забременяване е погрешно. Точно напротив – те са твърде големи! Презервативът трябва да се поставя преди половия акт, а не по средата, както правят много двойки.

Целостта на презерватива може да бъде нарушена и от различните видове крем или вазелин, а също така и при неспазване на правилата за неговото съхраняване (в близост до нагревателни уреди или източници на светлина или ниска температура). Ако опаковката на презерватива е повредена, по-добре не го използвайте.

Специални правила за приложение имат и вагиналните свещички или таблетки. Те трябва да се поставят колкото се може по-дълбоко 10-15 минути преди началото на половия акт, за да могат да се разтворят и да подействат ефективно. Ако половият акт не се извърши през следващите 3-4 часа, след това трябва да се използва нова свещичка или таблетка.

Някои производители препоръчват да не се използва сапун за измиване на половите органи два часа преди и два часа след половия акт. След въвеждането на таблетките или свещичките не трябва да се взима вана, да се плува в басейн, море или други водоеми, тъй като това може да доведе до измиването на препарата и намаляването на неговата контрацептивна защита.

Хормоналните противозачатъчни таблетки са високо ефективно средство за защита от нежелателната бременност. Най-често се използват комбинирани таблетки, съдържащи аналози на двата женски хормона – естроген и прогестерон. Те трябва да се приемат всеки ден по едно и също време. Ако закъснеете с приемането на таблетката с повече от 12 часа или въобще забравите да я приемете, ще намалите нейната контрацептивната ефективност.



След пропускането на таблетката задължително използвайте свещички, таблетки или презерватив през следващите 7 дни.

Приемането на други лекарствени препарати като антибиотици, активен въглен, слабителни средства и други също може да понижи ефективността на контрацептива. В такива случаи е нуобходимо да се консултирате със своя лекар какви други средства за контрацепция трябва да прилагате допълнително.

Стомашно-чревните разстройства, съпроводени от повръщане и диария, също намаляват ефективността на противозачатъчните средства.

Според данните на холандската агенция TNS NIPO, само 26% от жените, приемащ противозачатъчни средства, знаят за съществуването на факторите, намаляващи надеждността на контрацептивите.

Друг високо надежден метод на контрацепция (неговата ефективност е повече от 99%) е влагалищният пръстен. Той съдържа много малки дози хормони, въвежда се локално и приема формата на тялото на жената. Той е разчетен за един менструален цикъл. Пръстенът се намира във влагалището 21 дни, а след това се отстранява и жената прави 7 дневна пауза.


Когато пръстенът е във влагалището, той всеки ден отделя постоянна минимална доза хормони, които попадат в кръвта през лигавицата на влагалището. Защитата от нежелателна бременност се запазва в продължение на всичките 4 седмици.

 

Много жени харесват пръстена, защото той им спестява постоянните мисли и тревоги за контрацепция. Стомашно-чревните разстройства, приемането на антибиотици, активен въглен или слабителни не влияят на ефективността на пръстена.

Ако нещо ви тревожи или не сте убедени в ефективността на контрацептива, който използвате, потърсете съвет от лекар. За да получите повече информация за показанията, противопоказанията, страничните ефекти и правилата за приемане на контрацептивите, прочетете инструкциите за тяхното прилагане. Важно е да помните, че можете да започнете приемането на контрацептив само след проведена консултация с лекар гинеколог!