Горива от държавния резерв поемат към летищата

1800 тона керосин е освободен от държавния резерв и ще се ползва от българските летища в следващата една седмица, реши Министерски съвет.

Горива от държавния резерв поемат към летищата
Правителството реши 1800 тона керосин да бъдат освободени от държавния резерв за нужните на летищата у нас. Това количество ще стигне за седмица, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.

По-спешният въпрос от гледна точка на времето е снабдяването на морските летища с гориво. За тази цел от летище „Пловдив" са пренасочени горива, а с Министерство на финансите и митниците е уредено процедурите по освобождаване да се извършат дори и през почивките дни, макар че е малко вероятно това да се наложи, тъй като настоящите запаси се изчисляват като достатъчно до понеделник.

Сформирана е и работна група, която да следи цените на горивата.

От „Лукойл" коментират освобождаването на горива от държавния резерв със становището, че щом спират производството, имат нужда от месец, за да го възстановят отново.

Министър Трайков пък изрази искрено съжаление, че се е стигнало до тази ситуация, понеже компанията е имала дълъг период от време да реагира. „Съжалявам, че не се отнесоха по-отговорно", каза той.