19-годишен изпадна в алергичен шок от зелена салата

След затоплянето на времето лекарите алармират, че са зачестили оплакванията от стомашни проблеми от консумацията на зеленчуци. Особено опасни са зелените салати и голямото количество нитрати в тях.

19-годишен изпадна в алергичен шок от зелена салата
19-годишен столичанин едва оцеля, след като изпадна в алергичен шок от консумацията на  зелена салата,
научи BNews. Младежът Константин Димов е бил у дома, когато припаднал, след като хапнал зелена салата с краставици.

Целият посиня, изпадна в безсъзнание и си глътна езика, разказаха близките му. Те са го спасили, като са обърнали езика му с дървена лъжица и Константин е успял да си вземе въздух. Веднага е откаран в Пирогов, където му е оказана първа помощ. Лекарите установили, че е изпаднал в алергичен шок заради химикалите в зелената салата.

Вероятно е имало натрупване и на други алергени в организма му, но нитратите от салатата са отключили мощна алергична реакция, която едва не му е коствала живота. Никога не е имал такава алергична реакция. Върна се от оня свят. Ако бе сам, щеше да се случи най-лошото, един месец преди абитуриентския му бал, коментираха пред BNews потресените родители.

Лекарите са категорични, че зелената салата е подействала отключващо за алергичния шок, а изразът "Да се хванем на зелено през пролетта!" вече въобще не е актуален, защото в крайна сметка зеленчуците се оказват токсични.

Освен нитратите, другата опасност, която ни дебне от зелените салати, са химикалите, с които търговците ги пръскат, за да изглеждат свежи, предупредиха лекари.

Тъй като по принцип се препоръчва в този период от годината да наблягаме на плодове и зеленчуци, често забравяме за проблема с нитратите. Вероятно защото не осъзнаваме колко голяма опасност могат да представляват те.

Даже тези дни от Световната здравна организация предупредиха, че нитратите водят до рак.

В контакт с флората в стомаха те се превръщат в нитрити, които всъщност са основните причинители на всички тумори. Това, разбира се, е най-лошият вариант, когато химикала е много над нормите. Другата опасност е от сериозни стомашни проблеми, диария, повръщане и гастрит.

А последният случай в София доказва, че резултатът може и да е фатален, ако не се реагира бързо.

И макар повечето доктори да твърдят, че хората, които ядат предимно зеленисти зеленчуци, са най-здрави и живеят дълго, последните седмици ги опровергават.

От Сдружението на общопрактикуващите лекарите отчитат бум на стомашните проблеми.

Според тях в основата стоят именно зелените салати, чиято консумация се увеличава. Трябва да имаме предвид, че някои продукти попадат в списък на храните, нуждаещи се от предварително третиране за предотвратяването на инфекции, изготвен от водещи изследователи.

На челните позиции в класацията на опасните ядливи растения са марулите, целината и магданоза.

ПРЕВЕНЦИЯ


В Америка редовно изготвят подредба на десетте храни, които неочаквано крият риск за здравето. Спанакът например може да е преносител на опасна бактерия, която се развива в дебелото черво, но вирее в подпочвените води. Марулата и зелето пък може да са заразени със салмонела. Затова само измиването няма да помогне с нищо.

Единственото решение е да се кипват във вряла вода.

За да избегнем алергични реакции, инфекции и по-сериозни заболявания, другият съвет на лекарите е да накисваме зелената салата и репичките за поне 30 минути, най-добре за няколко часа.

Докато станат готови за консумиране, може вече да ни се е отяло, но е по-добре да сме здрави, нали?! Другата превантивна мярка е отстраняването на „най-нитратните” части на растенията – кочана и външните листа на зелето, корите на краставицата и тиквичките.

Преди време в България имаше норма за максимално допустимото съдържание на нитратите в зеленчуците – около 300 мг/кг.

Проблемът е, че тя отпадна и вече никой не следи за отровите. По тази причина можем да срещнем продукти с по десет пъти по-голямо от споменатото съдържание.

Не забравяйте! Нитратите „предпочитат” предимно зелените растения.

Това предупреждават специалистите от РИОКОЗ-Софийска област.

Освен в плодовете и зеленчуците, нитрати се добавят и към различни колбаси, за да засилят цвета на месото.