33-годишен от с. Подслон даде съгласие да бъде предаден на румънските власти

Добричкият окръжен съд разпореди да бъдат събрани допълнителни доказателства по делото, образувано по искането на румънските власти да им бъде предаден 33-годишният Асен Т. Д. от с. Подслон, община Ген. Тошево. Срещу него е издадена Европейска заповед за арест от Районен съд Мангалия, който го издирва, за да изтърпи наказание 9 месеца лишаване от свобода. Асен Д. е осъден през 2003 г. за две престъпления – незаконно преминаване на държавната граница на Република Румъния и за фалшива самоличност.

Днес той даде пред Добричкия окръжен съд доброволно съгласие да бъде предаден на румънските съдебни власти. Съдебният състав му разясни правото да оттегли съгласието си в тридневен срок, както и правото да се възползва от специална разпоредба на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, при която не може да бъде преследван в България за друго престъпление, извън това, посочено в Европейската заповед за арест.


Добричкият окръжен съд разпореди за следващото заседание по делото на 24.09.2010 г. да бъдат изискани: справка от Районен съд – Ген. Тошево, дали е платил глоба от 150 лв., наложена му през 2004 г., заедно с наказание от 1 година лишаване от свобода за това, че е излязъл незаконно от страната на 27.09.2003 г.; информация от Службата за изпълнение на наказанията и от Затвора Варна какво наказание изтърпява в момента и каква част е излежал; от кметство Добрич – удостоверение за идентичност на имената му.

Добричкият окръжен съд все още не е получил поисканите от румънския съд доказателства по делото – присъдата на Асен Д., текстовете от техния Наказателен кодекс, по които е осъден и гаранции, че ще може да упражни правото си на повторно разглеждане на делото в Румъния с негово участие.

Припомняме, че Районен съд Мангалия посочва, че на 27.09.2003 г. Асен Д. незаконно е преминал държавната граница на Румъния, като е заобиколил пропускателен пункт Негру водъ с намерение да избегне българските власти, тъй като е избягал от затвора в Белене. Той е продължил пътуването до Констанца и Букурещ, където се качил на влак за Белград. Бил намерен от граничари без документи за самоличност, а при проверка се представил с фалшива самоличност. След справка в консулския отдел на българското посолство в Букурещ, румънските власти установили истинската му самоличност. От 09.05.2009 г. Асен Д. е настанен в Затвора във Варна, където трябва да излежи още 4 години от ефективното му наказание, наложено за убийство.