Пет български голф курорта участваха на Световното изложение за голф туризъм във Валенсия

Добруджанските голф игрища „Лайтхаус“, „Блексирама“ и „Тракийски скали“ заедно с „Пирин голф клуб“ и „Правец голф клуб“ стъпиха заедно за пръв път на най-големия форум на голф туризма – IGTM, проведен във Валенсия, Испания, през месец ноември. Световното изложение за голф туризъм – IGTM се проведе за тринадесети път и постави рекорди за участие с над 1400 делегати от 67 страни.

Освен петте курорта, българската голф индустрия на изложението представяха още три туристически агенции, едно голф игрище, голф списание и Висше училище Международен колеж в Добрич. Неговите организатори от „Рийд травел ексхибишънс“ организират също Лондонската турисическа борса, инсентив и бизнес борсите в Барселона, Австралия и САЩ, панаирите на лукса в Кан и Шанхай, както и други туристически прояви в Дубай, Лас Вегас, Абу Даби и Рио де Жанейро.„България е посочена като ключова голф дестинация за 2011 г. в каталога на Асоциацията на британските туристически агенции – АБТА за следващата година – казва Румен Тодоров, преподавател от висшето училище в Добрич и участник в изложението. – Изданието бе представено на Световното изложение за голф туризъм IGTM, което определя насоките на бранша. Два водещи британски голф туроператора препоръчват на своите над 200 хиляди клиенти България с три голф игрища по Черноморието между Балчик и Каварна като страна, заслужаваща голф пътувания догодина.“

Авторитетният годишник включва също Мароко, Испания, Португалия, Франция, Сицилия, Доминиканската република, Абу Даби, Тоскана и най-големия голф комплекс „Мишънс Хилс“ в Китай като места от ключово значение за британските голф туристи през 2011 г.

При откриване на световното изложение в испанския град България и Япония бяха посочени като успешен пример за участие в най-авторитетния форум на голф туризма въпреки икономическата криза. През трите делови дни всеки от българските голф курорти и туроператори направи между 20 до над 60 бизнес срещи. Преди две години за пръв път голф курортът „Лайтхаус“ от Балчик присъства на световното изложение IGTM. Основни участници в тази туристическа борса са членове на Международната асоциация на голф туроператорите ИАГТО, които реализират над 80 на сто от груповия голф туризъм в света /без този в Азия/.

За голф курорт на Европа бе избран „Селтик манор“ в Уелс, домакин на турнира за световната купа „Райдър“. Северозападна Ирландия спечели приза за европейска голф дестинация. Голфър на годината на планетата стана шотландецът Колин Монтгомъри, капитан на победоносния европейски тим, спечелил в голф битка срещу САЩ купа „Райдър“ преди два месеца в Уелс.

Над 50 милиона души по света играят голф. В САЩ това са 12 на сто от населението, докато в Европа са 2 %. Изследване на KPMG посочва, че пазарът излиза глобално от кризата и догодина ще се върне на нивата от 2007 г. Един голф турист изразходва на ден от 50 % до над 250 % повече средства отколкото средностатистическия турист. В САЩ 12 % голфъри правят 27 на сто от приходите в туризма, докато в Европа 2 процента голф туристи формират 5 % от приходите.