До десетина дни ще стане ясно състоянието на есенните посеви

Учени от ДЗИ – гр. Ген.Тошево са участвали в разработването на методика за оценка на провалените площи в страната.

До десетина дни ще стане ясно състоянието на есенните посеви
До момента няма данни за измръзване на есенните култури, каза за AGRO.BG селекционерът от Добруджанския земеделски институт д-р Николай Ценов. До 7-10 дни учените ще имат пълна картина за състоянието на посевите в Добричка област и ще станат ясни пораженията от тежката зима. Според д-р Ценов със сигурност ще има провалени посеви, но те няма да са в очакваните размери като обем и мащаб, особено при пшеницата. По думите му притеснения будят сега пълните с киша и вода участъци от полетата. При тях ниските нощни температури заледяват участъците и така може да се стигне до друг риск от тежкото презимуване – изтегляне.

Проблеми с посевите се очакват в черноморските общини, обобщи още ученият. Фермери алармираха, че в районите на Шабла, Каварна и Балчик бурният вятър през януари остави без защита при екстремни минусови температури посевите с рапица, пшеница и ечемик. Мнозина от тях очакват първия удобен момент за разваляне на площите с рапица. Повечето от производителите са единодушни, че около 40-50 % от нивите с маслодайната култура ще се разорат. Картината в крайбрежната зона е комплицирана, защото на места ураганните ветрове са отнесли не само снежната покривка, а дори повърхностния почвен слой, потвърди д-р Ценов.

Учените от Добруджанския земеделски институт са участвали в разработването на методика за обследване на посевите, която Министерството на земеделието ще спусне до областните земеделски служби в страната. В нея са определени критериите, по които ще се оценява доколко са увредени площите с есенни култури. Тази методика ще служи за компенсиране на щетите след тежката зима. В разработката са участвали всички научни институти от системата на Селскостопанска академия.