Агенция „Митници“ е инициирала обществена поръчка за две допълнителни везни за ГКПП Кардам


Това стана ясно по време на петъчния парламентарен контрол в отговора на служебния финансов министър Росица Велкова на въпрос за организацията на работа на граничния пункт, зададен от депутата от БСП Мая Димитрова

Агенция „Митници“ е инициирала обществена поръчка за две допълнителни везни за ГКПП Кардам

От трибуната на парламента депутатът от 8 МИР Добрич Мая Димитрова се обърна с въпрос относно увеличаващия се трафик през ГКПП Кардам, дългото време за изчакване от тежкотоварните автомобили и организацията на работа на граничния пункт. „Това, което прави впечатление е, че на излизане от България през граничния пункт опашките от чакащи тежкотоварни автомобили са над 2 км, а всъщност при влизане в България опашки няма“, заяви Мая Димитрова. По този повод тя попита служебния министър на финансите Росица Велкова каква е причината на границата за излизане от България да се чака едно денонощие и какви мерки ще се предприемат за подобряване на организацията на работа и за решаване на проблема.



Служебният финансов министър Росица Велкова даде подробности относно ситуацията на пункта. Контрол на излизащите от страната тежкотоварни автомобили на ГКПП Кардам осъществяват няколко служби – Отдел фискален контрол на НАП, Сектор пътни такси и разрешителен режим на Териториална дирекция „Митница“ Варна, българската и румънската гранични полиции. На пункта са изградени две трасета за вход и изход за обработка на тежкотоварни автомобили и съответно на леки превозни средства и автобуси. „От известно време, особено след въведеното ограничение за преминаване на сухопътната граница на ГКПП Силистра и военните действия в Украйна трафикът значително е завишен, в сравнение с предходни години. Средно на денонощие в двете посоки преминават около 300 автомобила. На изход от страната обичайно има колона от 50-80 тежкотоварни автомобила и понякога водачите са принудени да чакат над 12 часа, за да преминат границата“, посочи министър Велкова. Процедурата, свързана с контрола на пътните такси и разрешителен режим се осъществяват сравнително бързо, в рамките на 2-3 минути. „Считам, че работата на служителите от Агенция „Митници“ не е причина или предпоставка за образуването на опашка от чакащи да преминат границата товарни автомобили“, допълни Росица Велкова. Граничната полиция на Румъния проверява всички преминаващи товарни автомобили, като извършва паспортно-визов контрол на водачите, физически контрол на кабините, шкафовете и товарните помещения на камионите на платното, а при невъзможност в халето с технически средства за контрол – газ анализатори и микросърч. Проверките, осъществявани съвместно от българските и румънските гранични полицаи, отнемат средно около 20 минути на камион. На изход от българска страна служител на ГД „Гранична полиция“ обслужва както платното за товарни автомобили, така и платното за леки автомобили и автобуси, които се обработват приоритетно и това води до периодично спиране на товарния трафик. На влизане в страната проверката на ГД „Гранична полиция“ отнема по-малко време, обясни министър Велкова, защото голяма част от влизащите товарни автомобили са празни и не се извършва проверка с технически средства за контрол. За период от един месец през ГКПП Кардам преминават около 8 000 превозни средства в двете посоки. За периода от 15 април до 22 май 2023 г. от страната са излезли 3941 превозни средства и са влезли 5297. Към настоящия момент в Агенция „Митници“ са предприети действия за иницииране на обществена поръчка за монтиране на две допълнителни осеви везни за лентите на товарен трафик на вход и изход на ГКПП Кардам.

Депутатът Мая Димитрова заяви, че отговорът на служебния министър Росица Велкова не е удовлетворителен. Тя изтъкна, че проверки се правят както на вход, така и на изход от България и поиска спешни мерки, за да се подобри организацията на работа на ГКПП Кардам.  Тя обърна внимание и на факта, че в района няма обособени буферни зони за изчакване за тежкотоварните автомобили и те заемат едното платно за движение, с което на практика го блокират. Това е предпоставка и за ПТП. В района няма и обособени места за изхвърляне на боклук, няма тоалетни и това води до замърсяване. „Независимо, че районът беше почистен в края на април, той отново е в окаяно състояние“, допълни Мая Димитрова.