Голяма част от жителите на Добрич одобряват работата на Окръжна прокуратура

При отчитане на дейността на прокуратурата Административният ръководител на Окръжна прокуратура Радослав Бухчев изнесе информация от анонимна анкета сред жителите на Добрич, която показва, че 84% от добричлии одобряват дейността на прокуратурата

Голяма част от жителите на Добрич одобряват работата на Окръжна прокуратура

Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Добрич Прокурор Радослав Бухчев отчете, че броят на преписките, по които магистратите в региона са работили – 3879, за миналата година преписките са били с около 240 по-малко.



През 2022 г. са наблюдавани 4585 досъдебни производства. Налице е увеличение на броя на новообразуваните дела, които са 2132 от всички. През годината прокурорите в областта са работили по 696 бързи производства.

През изминалата година на съд са предадени 882 лица, 834 са осъдените с влязла в сила присъда лица. В съда са внесени 830 прокурорски акта, от които 263 са обвинителни актове, 493 са предложения за споразумения и 74 са предложения за освобождаване  от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК.

Наблюдава се лек спад при документните престъпления и престъпленията против реда и общественото спокойствие, обаче се отчита ръст в броя на общоопасните престъпления и престъпленията против дейността на държавните органи и обществените организации. Увеличен е и броят на досъдебните производства за престъпления против собствеността и престъпления против личността. Налице е тенденция към намаляване броя на наблюдаваните досъдебни производства, свързани с незаконен трафик на хора. Броят на делата с предмет пране на пари, еврофондове, корупционни престъпления, както и на тези, свързани с държането и разпространението на наркотични вещества, се запазва относително еднакъв.

 През 2022 г. в съдебния район са наблюдавани 47 досъдебни производства, свързани с т.н. корупционни престъпления, общо 81 досъдебни производства, свързани с извършени данъчни престъпления. Делът на решените дела от тези категории е устойчив.

По думите на Прокурор Бухчев работата на Окръжна прокуратура – Добрич през 2022 година е преминала под знака на сравнително спокойна криминогенна обстановка. Увеличил се е обемът на работата, но се е запазило качеството на издадените прокурорски актове.