Бъдете бдителни при коледното пазаруване

По всеки сигнал, контролните органи на Българската агенция по безопасност на храните извършват своевременна проверка в търговския обект,там, където е произведена храната, а при необходимост се извършват и лабораторни изследвания.

Бъдете бдителни при коледното пазаруване
Преди да закупят какъвто и да е хранителен продукт, потребителите задължително трябва внимателно да проверяват целостта на опаковката и върху нея на видно място, с четлив шрифт, производителят или вносителят. Ако такава информация липсва, това означава, че продуктът е с неизвестен произход! При продажба на непакетирани храни, на мястото на предлагането им трябва да бъдат обявени наименованието на продукта и името на производителя.
 
Всяка опакована храна, предназначена за краен потребител, трябва да има етикет, съдържащ следните задължителни данни, написани на български език: наименование; списък на съставките й; минимален срок на годност; специални условия за съхранение и  употреба; нетно количество - в случай на предварително опаковани храни; името и адресът на производителя или на лицето, което опакова храната, или на продавача, установен в рамките на Общността; подробности за мястото на произхода или от което идва храната;
 
И още: При храни от внос се посочва държавата - производител, а когато в друга държава храната е претърпяла преработка, която води до промяна в естеството й, върху етикета като страна на произход се обявява страната, в която е извършена преработката; указание за употреба, в случай че потребителят не би могъл да ползва храната без него; маркировка, позволяваща идентифициране на партидата, към която принадлежи храната.
 
Потребителите трябва внимателно да четат срока на годност на всеки хранителен продукт, както и условията за съхранение. Те следва да се спазват стриктно. За пресните и охладените храни от животински произход, като меса, месни продукти и заготовки, малотрайни колбаси, млечни продукти, риба и рибни продукти, субпродукти и др., препоръчителното съхранение е в хладилник при температура от 0°С до 4°С, в рамките на указания срок. Замразените се съхраняват във фризер при температура не по-висока от минус 18°С до деня на тяхната консумация, спазвайки указания на етикета срок.
 
Българска агенция по безопасност на храните препоръчва на потребителите да пазаруват от регламентирани производители и търговци. В случай, че потребителят се усъмни в качеството на храната или установи някаква нередност, трябва да запази касовата бележка и оригиналната  опаковка на продукта. С тях той може да подаде сигнал до БАБХ (на телефон 0700 122 99, или на www.babh.government.bg/bg/signal.html) за предприемане на необходимите действия съгласно действащото законодателство. На телефона можете да подавате Вашите сигнали, свързани както с проблеми с хранителни продукти, така и с хигиената в обекти за производство и търговия с храни и за обществено хранене.