Галин Георгиев: Състоянието на посевите от слънчоглед към днешната дата е добро

При слънчогледа картината за сега е много прилична. Особено тези дъждове, които паднаха през последните няколко дни, както ги наричам земеделските производители – „златни дъждове”, обезпечиха слънчогледа за седмици наред. Това съобщи пред журналисти днес селекционерът по маслодайната култура в Добруджанския земеделски институт доцент Галин Георгиев.

Галин Георгиев: Състоянието на посевите от слънчоглед към днешната дата е добро

По думите му състоянието на посевите към днешната дата е добро. „Тази година се появи мана по слънчогледа,имаше оплаквания от доста земеделци, между 15 и 20 % достигна нападението от тази болест в някои полета в цялата страна” – каза доц. Георгиев и допълни, че това се дължи на неспазване на сеитбооборота, който трябва е минимум 4-5 години.  „Ако не се спазва, винаги ще има такива проблеми и те ще се задълбочават. Това ще се отрази на добива, някои земеделски производители могат да получат с около 20% по-нисък добив” – коментира още той. 



Като пример той даде полетата на ДЗИ. „Ние сеем без да обеззаравяваме и едно семе и нямаме никакво нападение. Няма нито едно растение болно от мана, което значи, че ако се спазва сеитбооборот наличието на тази болест може да се предотврати. Ако не вземем мерки, ще настъпи момент, в който реколтата ще се компрометира много сериозно. Вече и фунгицидите, които се използваха до този момент, не действат на тази болест и единственият начин за борба с нея е създаването на устойчиви сортове” – коментира селекционерът. 

По думите му все повече навлиза у нас болестта „Бяла ръжда”, която идва от южното полукълбо. Наблюдава се и проблем със синята китка. 

Галин Георгиев представи и какви семена ще предложи института през есенната кампания. „ДЗИ ще предложи 4 хибрида и един сорт – едросеменен „Фаворит”, който е подходящ за директна консумация с високо съдържание на протеин. Четирите хибрида, два от които са клиърфийлд, един експрестолерантен и един конвенционален, устойчив на всички раси на синята китка” – каза той. 

През последната кампания институтът е продаде всички семена слънчоглед.