След двегодишно прекъсване Общински фолклорен събор „Цветница“ отново огласи Генерал Тошево

Група за изворен фолклор „Красенско веселие” при НЧ „Йордан Йовков 1896" село Красен

След двегодишно прекъсване Общински фолклорен събор „Цветница“ отново огласи Генерал Тошево

След двегодишно прекъсване Общински фолклорен събор „Цветница“ отново огласи град Генерал Тошево



Близо 30 самодейни състава от община Генерал Тошево взеха участие в тазгодишното издание на Общински фолклорен събор „Цветница”. Събитието, което се проведе на едноименния християнски празник, препълни зала „Йордан Йовков“ в сградата на Община Генерал Тошево. По програма музикалната проява трябваше да се състои на централния площад „Бялата лястовица“ в града, но лошото време осуети първоначалните планове. Въпреки това съборът предизвика небивал интерес, след като през последните две години целият свят беше парализиран от най-различни мерки и ограничения заради пандемията от коронавирус. Те засегнаха и културния живот в нашата община, но съборът „Цветница“ сега дава надеждата, че всичко вече започва да се връща към нормалността.

Културната проява беше открита от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който отличи значимата роля на подобен род прояви в съхраняването на самобитните ни традиции и култура.

На сцената бяха представени още автентични добруджански ритми и обичаи, бяха показани богатството и разнообразието на културно-историческото ни наследство. Читалищни и пенсионерски групи, както и млади таланти пресъздадоха чрез добруджанските ритми красотата на фолклора в Добруджа.

Основната цел на проявата е запазване на традициите и характерните обичаи на населението от община Генерал Тошево и популяризиране на културно-историческото й наследство.

Народният празник „Цветница” ( „Връбница”) е един от най-обичаните пролетни празници, който се отбелязва в нашия Добруджански край от векове. Той се е утвърдил като символ на цветята, младостта и порива за щастливо бъдеще. От преданията и легендите се знае, че на този ден, момичетата сплитат венци от клоните на „четена” в църквата върба, а след това цялото население се събира на мегдана, за да почете празника с танци и много веселие.