Черен ден за Манчестър - Сити и Юнайтед са аут от ШЛ

Шокиращо двата манчестърски тима, Сити и Юнайтед, бяха изхвърлени от Шампионската лига още в груповата фаза. По този начин Англия ще има само два отбора на осминафиналите, а Италия за пръв път от много време насам е с най-силно присъствие във фазата на директните елиминации.

Черен ден за Манчестър - Сити и Юнайтед са аут от ШЛ
16 отбора останаха в битката за най-престижния европейски трофей. След вчерашните драми от топ тимовете бяха изключени силните манчестърски Юнайтед и Сити.  Вместо тях напред продължават скромният Базел и бившият гранд Наполи.

Невероятен провал претърпя английският шампион Манчестър Юнайтед.

Тимът на Алекс Фъргюсън не можа да преодолее груповата фаза на Шампионската лига в конкуренцията на Бенфика (Пор), Базел (Швейц) и Оцелул (Рум). „Червените дяволи" загубиха с 1:2 решаващото си гостуване на Базел в Швейцария.

За първи път от началото на турнира Фъргюсън използва най-добрите играчи, с които разполага. Заради многото контузени в халфовата линия игра универсалният бранител Фил Джоунс, натрупал опит на тази позиция под ръководството на Фабио Капело в английския национален отбор.

Юнайтед започна със самочувствие и намерение да отбележи ранен гол. Вместо това обаче домакините откриха резултата в 9-ата минута при първото си слизане към вратата благодарение на Шедран Шакири. В 42-ата минута „червените дяволи" понесоха нов тежък удар. Капитанът Неманя Видич получи ужасяваща контузия в коляното на десния крак.

През втората част мачът се игра пред вратата на гостите, които разчитаха на епизодични контраатаки. В 62-ата минута Щайнхофер едва не си вкара автогол. Швейцарският бранител разтресе горната греда на собствената си врата след центриране на Нани отдясно. В 84-ата минута Александър Фрай взриви „Сейнт Якоб" с втори гол за Базел. Опитният нападател засече с глава центриране на Шакири, изхвърляйки големия фаворит от турнира.

Минута преди края Юнайтед върна един гол чрез Фил Джоунс, но за повече нямаше сили и се сбогува с престижната надпревара в толкова ранна фаза за първи път от 2005-а година. По този начин тимът на Сър Алекс ще дебютира в Лига Европа.

Отборът на Наполи победи с 2:0 тима на Виляреал в последния си двубой от груповата фаза на Шампионската лига. Победата бе жизненоважна за италианците и те я постигната. Гьокхан Инлер изведе неаполитанците напред в 65-ата минута, а Марек Хамшик удвои в 76-ата осигурявайки победата и класирането на своя тим.

В другия мач Манчестър Сити победи лидера в класирането Байерн (Мюнхен) с 2:0 у дома, но въпреки това изостана с точка зад Наполи в крайното класиране. Давид Силва и Яя Туре бяха точни за "гражданите" за крайния успех, след който обаче Сити нямаше поводи за радост.

С най-много отбори на осминафиналите е Италия (3).

Страната от дълги години не е имала топ присъствие в Шампионската лига и отстъпваше на Англия и Испания, които вкарваха по 3-4 отбора в елиминациите. Този път и двете страни имат по 2 тима - Челси/Арсенал и Реал/Барса. С по два отбора за купата ще се борят Германия (Байерн и Байер), Франция (Лион и Олимпик) и Русия (Зенит и ЦСКА).

Регламенът и разпределението на отборите в урните няма да позволят на два тима от една страна да играят един срещу друг, както и на отбори, които вече са мерили сили в групите, какъвто е случаят на Милан и Барселона.

Италианският тим изглежда най-страшен за грандовете, но при жребий с Апоел или Бенфика би могъл да влезе в битката като фаворит.

Ето и двете урни за жребия, който ще бъде теглен на 16 декември (петък).

(1) Байерн, Интер, Бенфика, Реал Мадрид, Челси, Арсенал, АПОЕЛ, Барселона
(2) Наполи, ЦСКА Москва, Базел, Олимпик Лион, Байер Леверкузен, Олимпик Марсилия, Зенит, Милан