Първият учебен ден по света – традиции и обичаи

Първият учебен ден по света – традиции и обичаи
Докато отново сме обзети от вълнението на първия учебен ден, нека се разходим по света, за да видим как започва учебната година в няколко различни кътчета.


Япония


Ето едно място, в което на първия учебен ден децата си носят ориз с морски водорасли и яйца за обяд, защото се смята, че това ястие носи успех през цялата учебна година! На първия учебен ден в Япония всяко дете се представя пред своите ученици, след което всички заедно отиват в зала, в която всеки учителите се представя пред тях.


По време на типичната церемония директорът изнася реч, с която пожелава на новите ученици приятен и удовлетворяващ опит в училище. Церемонията обикновено приключва с училищна песен, изпълнена от по-големите ученици. След това новите ученици се приветстват в класната стая от учителя си, а новият учител обяснява какво могат да очакват през следващата година. В началното училище няма униформи, но в горните класове те са задължителни. В Япония във всяка класна стая има по 40 ученика, които купуват сами своите пособия, но учебниците се осигуряват от всяко училище.


Турция


Учебната година в Турция започва в средата на септември, както в България. Датата се променя в зависимост от това дали е понеделник, защото денят винаги трябва да е понеделник.


Интересно е, че учебната година завършва в средата на юни, винаги в петък. В първия учебен ден се носят съвсем нови униформи, а учениците носят цветя на учителите.


Германия и Австрия


Да започнеш училище е наистина голяма работа в Германия! Приема се за специален ритуал на инициация – със значимост почти като дипломиране или сватба. Значимостта на този ден е толкова голяма заради голямата промяна, която носи в живота на детето, а и на цялото семейство. Учебната година в Германия започва по различно време между средата и края на август  месец и се определя от всяка област. За Австрия първият учебен ден е в началото на септември.


Характерно за Германия и Австрия е, че децата получават schuletuete (произнася се “school too”) или „училищна чанта“. Но това всъщност са конусовидни пакети, пълни с училищни пособия, малки играчки и прекрасни сладкиши.


Тези специални чанти могат да бъдат закупени в магазин, но през повечето време родителите ги правят вкъщи. И понякога „шулетуетът” е толкова голям, колкото детето! Те водят началото си от немските райони Саксония и Тюрингия през 1810 г., когато децата на богатите и тези, които получават частно образование, се радват първи на конусите.


Индия


В Индия първият учебен ден се нарича Praveshanotsavam или „Приемния ден”, а учениците получават подаръци на специално организирано тържество. Тъй като индийската учебна година започва по време на мусонния сезон, който е много дъждовен, подаръкът, който получават, често е чадър.


САЩ


В Съединените американски щати образователната система се определя основно на държавно равнище и във всеки щат, а дори във всеки град учебната година започва по различно време. Американците нямат един ден, в който учебната година започва за всички училища, но особено през 20-и век повечето от тях започват своята учебна година след Деня на труда (който се отбелязва винаги в първия понеделник на септември). Все по-често първият учебен ден е още през август. Обикновено на този ден всяко семейство започва своя традиция  – кино вечер с цялото семейство или разменяне на подаръци като книги, правят си смешни снимки или си оставят съобщения с пожелания в кутията с обяда за училище.


Южна Африка


Учебната година в Южна Африка започва през януари, когато хиляди ученици се завръщат в училище, а други започват своето образование. В Южна Африка учебната година започва по различно време за държавните и частните училища, но все повече родители записват децата си на училище. Учебната година е разделена на четири срока, между които има ваканции с различна продължителност.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+