Великобритания се съгласила да брани интересите на САЩ за разследването в Ирак

Британското правителство е дало тайни гаранции на Вашингтон, че ще ограничи обхватана разследването в Ирак, за да запази интересите на САЩ, съобщи „Ройтерс" , като се позова ва дипломатическо съобщение, станало достояние благодарение на информацията, разпространявана от уебсайта „Уикилийкс".

Великобритания се съгласила да брани интересите на САЩ за разследването в Ирак
Американски посланически каблограми, с които се сдоби „Уикилийкс", посочват, че британският служител Джон Дей е заявил по време на разследването на представители на Вашингтон, че Великобритания „ще нареди нещата, за да запази вашите интереси". Документът бе публикуван на адрес http://cablegate.wikileaks.org/cables/2009/09/09LONDON2198.html.
Разследването бе започнато през 2009 г. от бившия премиер Гордън Браун, за да бъдат извлечени поуки от конфликта в Ирак, който бе сред най-противоречивите епизоди в 10-годишното управление на предшественика му на поста Тони Блеър. Критиките твърдяха, че Блеър е обещал през април 2002 г. на бившия американски президент Джордж Буш, че Великобритания ще подкрепя военните действия за премахването на иракския президент Саддам Хюсеин и че тогава са преувеличили разузнавателните доклади за оръжия за масово поразяване, каквито не бяха открити в Ирак. Говорителка на разследването обяви, че няма да коментира документите, публикувани вследствие на изтичането на информация. „Разследването за Ирак е независимо от британското правителство. Протоколът, съгласуван между разследването за Ирак и правителството, предвижда материал да бъде спрян за публикуване, ако би навредил на международните отношения", каза тя. Британското министерство на външните работи публикува подобно съобщение, а от министерството на отбраната все още няма коментар. Председателят на комисията за Ирак Джон Чилкът вече обяви, че разследването не съдебен процес. Той защити екипа си от критиките, че са се държали прекалено меко със свидетелите и че самото разследване ще бъде замазване на случая.

 


/ВД/