Моркови, цвекло, пащърнак: 7 тайни на вкусните кореноплоди

Осигурете им пространство, не прекалявайте с азота

Моркови, цвекло, пащърнак: 7 тайни на вкусните кореноплоди

Кореноплодите се явяват една от големите загадки на градинарството. Сеете семена и чакате, надявайки се, че корените ще се развият добре, скрити от погледа ви. Когато идва време да ги изкопаете, е прекалено късно да предотвратите каквито и да било проблеми. Това означава, че е много важно още в началото да създадете добри условия за отглеждане на вашите кореноплоди. Подготвили сме ви 7 от най-важните съвети, за да могат растенията да се чувстват добре и да дават максимална реколта.




  • Разрохквайте почвата. Всички кореноплоди се нуждаят от пространство, като морковите и пащърнакът. Рохкавата почва се явява абсолютна необходимост. Корените, които са принудени да си пробиват път през тежката почва и срещат препятствия, се прегъват и в резултат се получава деформиран зеленчук. Вкусът също може да пострада.

  • Торете умерено. Коореноплодите не се нуждаят от голямо количество азот. Калият и фосфорът се явяват основни елементи за тях. Тъй като те се нуждаят от някакви органични вещества, е най-добре предварително (месец преди засаждането им) с оборски тор и след това да им давате при нужда.

  • Започнете посева правилно. Накиснете семената преди засяване. Слагайте ги на нужната дълбочина, като посипвате с мека почва. Дръжте почвата овлажнена, докато семената не покълнат. Мулчирането с окосена трева ще помогне да задържите влагата в почвата.

  • Осигурете им достъп до слънчева светлина. Някои растения, като репите и цвеклото, трябва да растат бързо и първо развиват листа, а след това нарастват и кореноплодите. И дори ядливата част да се намира под земята, културите се нуждаят от пълно слънчево греене, за да растат здрави и да станат вкусни.

  • Поливайте редовно, не забравяйте за дренажа. Растенията се нуждаят от 3 см вода на седмица. Но трябва да се убедите, че водата постъпва дълбоко в почвата, където растат корените. Разрохкайте и проверете къде постъпва влагата и после коригирайте. От друга страна, кореноплодите ще гният в хронично влажна почва. Следете по листата за признаци на недоволство.

  • Дръжте почвата прохладна. Въпреки че кореноплодите се нуждаят от слънчева светлина, болшинството от тях предпочитат прохладна почва. Те растат по-добре, ако са засадени навреме през пролетното захлаждане. Добре и да мулчирате, така ще помогнете за съхраняването на водата в пръстта, за задържането на хлада. Но трябва да се убедите, че вашите кореноплоди не стоят в мокра земя, иначе ще загният.

  • Дръжте плевелите далеч. Някои растения могат да съществуват мирно в градината, но все пак ще се конкурират за хранителните вещества и водата. Това не е проблем за растенията, които се гледат за листа и цветове, но за кореноплодите е. Дръжте плевелите далеч от лехите с тях.