Районният съд в Добрич отлага разглеждането на дела в открити заседания до края на март

Окръжният съд в Добрич въвежда превантивни мерки във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната и с цел превенция на заболяването и намаляване на риска от възникване на нови случаи на коронавирусна инфекция (COVID-19).

Районният съд в Добрич отлага разглеждането на дела в открити заседания до края на март

Със заповед на съдия Галатея Ханджиева - изпълняваща функциите административен ръководител на институцията, е указано да не се разглеждат дела в открити съдебни заседания в периода 16 - 31 март 2020г., като за това своевременно да бъдат уведомявани страните по делата. Допуска се изключение за делата по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт: наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност; дела по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; дела за осиновяване на дете; други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата или на министъра на правосъдието.



С отделна заповед са въведени и допълнителни мерки, съобразени с препоръките на Министерството на здравеопазването за предпазване от заболявания и вирусни инфекции, включително COVID-19. Разпоредено е на входа на съдебната сграда да се поставят дезинфектанти за посетителите, както и да не се допуска струпване на хора пред деловодствата и регистратурите. Ограничава се достъпът на граждани до съдебните зали, където ще се допускат само призованите за разглеждане по конкретно дело. Препоръчва се справките по делата да се извършват чрез сайта на Окръжен съд - Добрич или по телефона.

Общите части в Съдебната палата и помещенията, в които се приемат и обслужват граждани - регистратура, деловодства и каса, ще се дезинфекцират по два или четири пъти на ден, в зависимост от концентрацията на дезинфектантите, които се използват. За съдебните служители, които обслужват пряко граждани, се осигуряват латексови ръкавици, дезинфектанти и маски. Заповедта въвежда и строги хигиенни правила по отношение на работните помещения и съдебните зали.