Бъдещето на болниците – основен проблем за Каварна, Тервел и Генерал Тошево

Представителите на общините Каварна, Тервел и Генерал Тошево поставиха въпроса с бъдещето на местните болници на проведената днес среща на кметовете от областта с екипа на Областна управа и народните представители от избирателен район Добрич.

Предс. на общинския съвет в Генерал Тошево Георги Русев предложи при изготвянето на областната здравна карта, болницата в добруджанския град да остане като болница за долекуване с 40 легла. Зам. кметът на Каварна Севинч Касабова посочи, че в последните 7 години морската община е инвестирала 5 100 000 лева в местната болница за саниране, апаратура и др. за да може тя да отговаря на изискванията. Трябва да се действа внимателно, защото е лесно да се закрие една структура, но е много трудно да се разкрие нещо ново, отбеляза тя и покани депутатите да посетят на място здравното заведение в Каварна.
На по-различно мнение бе кметът на Тервел инж. Живко Георгиев. Община Тервел има население от 18 000 жители и това предопределя бъдещето на болницата в Тервел – тя не може да съществува, посочи той. Кметът дори призова, ако реформата ще включва закриване на болници, това да се прави, вместо още да се чака, защото тези здравни заведения трупат дългове. Кметът на Тервел отбеляза, че след закриването на местната болница, хората от общината ще трябва да се лекуват в болницата в Добрич. Според него тя в момента не е на ниво и именно на болницата в областния център трябва да се помогне сега. Инж. Живко Георгиев допълни, че от значение ще бъде и състоянието на пътя до Добрич, за да могат линейките да стигат бързо от Тервел и околните села до болницата в Добрич.