ИЗБОРИ 2019: Въпроси на местно и национално ниво бяха обсъдени днес с вицепремиера Томислав Дончев в Добрич

Днес вицепремиерът Томислав Дончев гостува в Добрич по покана на кандидата за кмет на ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова.

ИЗБОРИ 2019: Въпроси на местно и национално ниво бяха обсъдени днес с вицепремиера Томислав Дончев в Добрич

На срещата присъстваха и народните представители Даниела Димитрова и Пламен Манушев.


Всеки от гостите имаше възможност да зададе въпроси на местно или национално ниво.


“Правилният начин е този - да си говорим, общуваме и да споделяме общи теми така, че кметът, общинската администрация, бизнесът, държавата да вървим в една посока, а тази насока е именно да повдигнем регионите на едно друго ниво”, каза Надежда Петкова. 

Тя отбеляза още, че за нея приоритет е направата на модерни индустриални зони, подкрепата на местните работодатели  и занимаващите се със социални инициативи. Надежда Петкова беше категорична, че тези зони трябва да бъдат модернизирани, да има логистика, транспортна достъпност  и модерна професионална гимназия, ориентирана към секторите на местния бизнес.

Според вицепремиера Томислав Дончев темите на българските общини отдавна не са свързани само с асфалтиране на улици и смяна на ВиК тръби. Той уточни, че на дневен ред съществуват по-важни теми, за които трябва да се работи. Дончев беше категоричен, че трябва да бъде променен модел, съществуващ от десетилетия и посочи какъв е той:

„В България има двама човека, които могат да ти решат проблема, ако имаш - министър-председателят и кметът. Това са хората, които разполагат с бюджет, ресурси, капацитет и правомощия да вземат решения, тоест силна държавна централна власт и силна местна власт“

Вицепремиерът поясни, че има проблеми, които не са само на държавно или местно ниво. Пример даде за университетите и индустриалните зони, които нямат само общински обхват и са на ниво област. Като проблем той посочи и това, че българските общини не работят помежду си.

„Не са научени да си определят стратегическа цел, приоритет, което е над нивото на съответната община“, каза Дончев и подчерта, че общините трябва да се научат на съвместна работа, защото има примери, които обхващат няколко общини.

Дискутиран беше и новият програмен период на правителството, който ще влезе в сила от 2021 година и ще се застъпи със настоящия, който е до 2025 година.

„Акцент в следващите години ще бъдат инвестициите в север, защото допуснахме северът и югът, от транспортна гледна точка, да са абсолютно неравнопоставени. На юг три магистрали, а на север само парче от магистрала“, заяви вицепремиерът.

По думите му една от най-големите теми в момента е изграждането на автомагистрала “Хемус”. Според Дончев до около две години ще има директен икономически ефект на населените места, през които автомагистралата минава, защото инвеститорите се интересуват от пътната свързаност.

Иво Пенчев коментира демографската криза в Северна България, която води и до намаляване на икономическата ефективност.

„Всяка година се сблъскваме с изпълнение на общинския бюджет. Говорили сме за алтернативен нов приходоизточник на общините. Моят въпрос е конкретен. Мисли ли правителството по тази тема? Ако нямаляват нашите съграждани, означава че приходоизточникът би бил намален“, каза Пенчев и сподели, че едно от предложенията, които е чувал, е по различните общини да има диверсифицирана ставка на корпоративния данък.

Томислав Дончев посочи, че общините в България нямат инструменти, с които да правят икономическа политика и уточни, че той не може да каже на определен кмет или Общински съвет кой е най-подходящият размер на данъците в зависимост от стопанската конюнктура. Вицепремиерът отговори още:

„Преди две години и половина имаше подобна инициатива с колегата Горанов, където даже бяхме подготвили промени в законите. Те не бяха свързани с корпоративния данък, а с данъка върху доходите на физическите лица. Не получи подкрепа в парламента. Според мен след тези избори, има всички предпоставки темата да се рестартира“

Вицепремиерът каза още, че голяма част от най-квалифицираните лекари и учени са заминали в чужбина и първата тема трябва да бъде дали можем да ги върнем обратно в България. По думите му през последните години се наблюдава обнадеждаваща тенденция – хората продължават да напускат страната, но започват и да се връщат. Томислав Дончев отбеляза, че тенденцията трябва да бъде много по-решителна и потокът от хора, връщащи се в България, да се увеличи.

Младен Матеев повдигна темата за пътя Добрич - Албена, който е категоризиран като туристически маршрут и по него пътуват над 3 500 човека за работа през летния сезон. Той попита дали е предвидено да бъде изграден обходният път, който минава през село Батово. Матеев посочи още, че по този начин хората в селото ще живеят нормално и, по думите му, то няма да бъде загробено. Освен това ще бъде намалено времето за пътуване, както и вредните емисии, защото обходният път е с 3 километра по-кратък. 

В отговор Дончев даде статистика, че в България има 20 хиляди километра републиканска мрежа и 20 хиляди общинска и обясни, че е трудно да зане състоянието на всеки участък и това, което е предвидено като дейности. Като предложение вицепремиерът даде да бъде направена среща с ръководството на Агенцията „Пътна инфраструктура“. Той даде и още една идея:

„Като си имате кмет, който е в директна връзка с правителството, да му възложите да я свърши тази работа“

В края на срещата кандидатът за кмет на ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова благодари на вицепремиерът Томислав Дончев за присъствието му на срещата.

„Аз съм човек, който обича да общува с хората, обичам да комуникирам, но е много важно, че искам да чувам“, каза в заключение тя. 

 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!