В Албена откриха националните летни студентски игри

Със запалване на огън в курорта Албена бяха открити националните летни студентски игри „Летен университет”. В тазгодишното издание се включиха над 350 студенти от над 20 ВУЗ-а.

В Албена откриха националните летни студентски игри

Край морето те ще премерят сили по плажен футбол, плажен волейбол, стрийт баскетбол, плуване – закрит басейн и плажна щафета.


 

Игрите са проект на Националното представителство на студентските съвети, стартиращ като „Национални студентски игри” през 2002 година. Първото издание на летните игри се провежда в с. Кранево, община Балчик.

 

В по-късен етап проекта се именува „Летен университет”. През 2009 година инициативата приема наименованието Национални летни студентски игри "Летен университет".

 

Основна идея на проявата е да развие непрофесионалния и професионален студентски спорт измежду студенти от всички Висши училища в Република България.

 

Спортно-техническата подготовка се организира от Асоциацията за университетски спорт "Академик" с финансовата подкрепа на Министерството на физическото възпитание и спорта.

 

Лекция „Лидерство и работа в екип” ще бъде проведена в хода на провеждане на спортните събития, в които участниците в игрите ще присъстват.

 

На официална церемония, която ще се състои на 28 август в Казино Вариете-театър ще бъдат наградени победителите от спортните състезания. На церемонията са поканени министъра на образованието, младежта и науката, както и министъра на физическото възпитание и спорта.

 

„Идеята ни през следващите издание в Албена да пристигнат хиляди студенти и спортната проява да се превърне в един голям и истински празник на студентите и спорта”, заяви организаторът Петър Чаушев.

 

studenti2_600