Учени: Нека служителите сърфират на воля в уеб

Уеб сърфирането по време на работа възстановява силите и подобрява продуктивността на служителите, твърди ново проучване. Разглеждането на странични сайтове влияе по-позитивно на работоспособността, отколкото личните разговори по телефона, текстовите съобщения и електронната поща.

Учени: Нека служителите сърфират на воля в уеб
Работата без прекъсване пък се отразява лошо на изпълнителите, твърди изследването на учени от Националния университет на Сингапур. За целта те са провели експерименти с три групи студенти - на едните не е давана почивка, втората група е почивала 10 минути както желае, но без уеб сърфиране, а останалите са гледали задължително уеб сайтове. Накрая всички три групи е трябвало да изпълнят конкретна задача - подчертаване на буква в текст.

Оказва се, че групата на уеб сърфистите е най-ефективна и продуктивна. Също така студентите от тази група са били по-малко уморени, по-неподатливи на скука и много по-ангажирани в работния процес.

Интернет сърфирането играе важна възстановителна роля, отбелязват авторите на проучването. За сравнение, изпращането на лични електронни писма силно отвлича служителите от техните задължения.

Сърфирането дава добри резултати, защото хората посещават сайтове, които им харесват - това е нещо като да пиеш кафе или обедна почивка, поясняват учените. Подобно разтоварване е приятно и помага за възстановяване на силите.

В същото време служителите не могат да управляват потока от получаваните имейли, а четенето на е-пощата и отговорите изискват по-голямо усилие отколкото уеб сърфирането, посочват учените.

Докладът съветва работодателите да не ограничават строго достъпа на служители до външни сайтове, които не са свързани с работата им. Препоръчва се също така да бъде отделено специално време за уеб сърфиране през работния ден, в което служителите да могат да разгледат любимите си сайтове.