Ламите от Зоопарка в Добрич се радват на вкусни елхички, дарени от Кукления театър

Освен ламите елхички обичат да си похават конете на Пржевалски, семейството бизони, сърничките и козите

Ламите от Зоопарка в Добрич се радват на вкусни елхички, дарени от Кукления театър

За поредна година Центърът за защита на природата и животните в Добрич призовава добричлии да дарят коледните си елхички в Зоопарка.




Световна практика е след празниците да се събират елховите клонки и дръвчета, каза директорът Християн Христов. Той допълни, че това дава възможност на животните да имат една по-различна и разнообразна диета. 


Директорът на Зоопарка уточни, че животните имат хранителен режим с необходимите дажби и всичко е наред, но елхичките са една екстра за тях. В клоните има много важни масла, които помагат на храносмилателната им система, поясни Християн Христов. Освен това, според него, чрез инициативата гражданите, които даряват елхички, биха се почувствали съпричастни.

Той искрено се надява добричлии да откликнат на инициативата. 


За сега имаме дарени около 4-5 елхички, сподели директорът на Центъра за защита на природата и животните в Добрич.


В благородното дело се включи Държавен куклен театър “Дора Габе“ - Добрич. От там дариха две елхови дръвчета, които са красяли културната институция по празничните дни. По този начин клонките се превърнаха във вкусно лакомство за животните в Зоопарка. 



Йордан Колев, служител в Кукления театър, сподели, че културната институция се включва за първи път в тази инициатива. Елхичките ни бяха дарени от Горското стопанство, за да ги използваме по празниците, а сега ги оползотворяваме, допълни той. 

Купуват се доста елхи. Хубаво е да се оползотворяват до край, като се дарят за животните, сподели Иван Минчев, служител в Държавен куклен театър “Дора Габе“.