Фестивалът на хвърчилата в Шабла дари усмивки и слънчеви емоции за жителите и гостите на морския град (СНИМКИ)

Слънчевите 2-ри и 3-ти септември събраха на местността „Малкото море“ десетки любители на хвърчилата

Фестивалът на хвърчилата в Шабла дари усмивки и слънчеви емоции за жителите и гостите на морския град (СНИМКИ)

В дните на фестивала 2 и 3 септември за посетителите – малки и големи, имаше щандове за хвърчила и сувенири, арт-ателиета, места за хапване.



Своите умения в управлението на артистичтни хвърчила демонстрираха не само българи, но и гости от Естония, Гърция и Турция.


Огромни хвърчила във формата на животни, цветя, анимационни герои и други изпъстриха небето край Шабла.

За всички природолюбители беше организирана пешеходна разходка край скалните феномени на с.Тюленово с местния водач Мартин Демирев.


По време на фестивала първи на сцената се качиха самодейците от ДТС „Бърборино“ при НЧ „Зора 1894“ Шабла с ръководител Гергана Дафова. Своите музикални поздрави поднесоха атрактивните изпълнители от вокална академия „Каварна“ с ръководител Надя Ботева, талантите от студио за певци „Слънчеви гласчета“ - Добрич с ръководител Жана Стефанова и възпитаниците на Мила Маврова от Варна.

Сред участниците на сцената беше и Максим Ялнъзов, който представи и своя авторска песен. 

Следобяд програмата продължи с изпълнения на Пламена Костова и приятели.

За родната и гост публика свириха група „Фара бенд“  Шабла.

Специални гости на фестивала бяха изпълнителите от група „Мери бойс бенд“, които имаха честта да представят своята музика за първи път по Северното Черноморие.

Фестивалът на хвърчилата, 2023 г. се финансира по проект „Подобряване природозащитното състояние на червеногушата гъска (Branta ruficollis, Pallas, 1769) чрез изпълнение на мерки от Плана за действие за вида (ПД, 2018)“.


Ден по-рано в Зеления образователен център бее официалното откриване с изложбата живопис на Георги Василев от Добрич. Посветил целия си трудов път на волейбола, към днешна дата той е в заслужена почивка. Отдава се на изобразителното изкуство преди 3 години. Неговите творби могат да бъдат разгледани до 15 септември. 


Преди откриването за децата имаше организирана работилница за изработка на хвърчила, които изпъстриха двора на Зеления център.