Пипнаха наркобарон, обезглавил 600 души

Мексиканската прокуратура оповести ареста в централните части на страната на сочените за лидер на един от най-големите наркокартели Оскар Гарсия Монтоя. Според данните на следователите той е обезглавил общо около 600 човека.

Пипнаха наркобарон, обезглавил 600 души

Монтоя и ръководеният от него картел са известни с това, че хвърлят главите на своите жертви по улиците на Мексико.


 

По думите на прокурор Алфредо Кастильо Монтоя първоначално е бил морски пехотинец, а след това - полицай.

 

Той призна, че е участвал в 300 убийства и е поръчал още толкова, поясни Кастильо.

Междувременно стана ясно, че мексиканските войници са транспортирали половин тон кокаин, който беше конфискуван на пристанище Прогресо, на полуостров Юкатан. „Товарът" е намерен в кораб, плаващ под либийски флаг, идващ от Лима, Перу.

 

Корабът превозвал 380 кашона с дрехи, като кокаинът е намерен на дъното на 100 от тях.

Мексиканският президент Фелипе Калдерон, след идването си на власт през 2006 година, обяви война на организираната престъпност и наркомафията. В борбата с корупцията сред държавните и полицейските служители, както и с трафика на наркотици, Калдерон включи и мексиканската армия. В пограничните райони със САЩ са изпратени около 60 000 военнослужещи.

 

Въпреки извънредните мерки, които предприемат мексиканските власти през последните години, престъпността и насилието продължават да са „живи." От началото на 2006 година досега в нарковойната са убити повече от 40 000 души.