Почти 2 километра документи се съхраняват в Държавния архив в Добрич

Деляна Фудулова – началник отдел Държавен архив – Добрич, пред Добрич онлайн

Почти 2 километра документи се съхраняват в Държавния архив в Добрич

- Г-жо Фудулова, утре, 10 октомври, служителите на Държавните архиви в България чествате своя професионален празник. От кога се отбелязва тази дата?



- На 10 октомври е Професионалният празник на Държавните архиви в България. С Указ 515 на Президиума на Народното събрание през 1951 година се поставя началото на създаването на държавния архивен фонд. В последствие с Постановление на Министерски съвет от 1952 година се определя съставът му и поетапно се създават Държавните архиви в страната. Архивът в Добрич е създаден през март 1960 година.

- Бихте ли разказали за дейността на Държавния архив в Добрич, какво се съхранява в него?


- От 2007 година има Закон за държавния архивен фонд и освен държавни и общински институции документи могат да предават при нас и частни фирми, като с договор се уреждат тези отношения. Националният архивен фонд, както се води вече, е част от културното наследство на Република България, постоянно попълваща се система от ценни документи, отразяващи материалния и духовен живот на обществото.

- Колко документа се съхраняват в момента в Държавния архив в Добрич?

- Фондовата наличност на архива към 1 януари 2018 година възлиза на 1 923, 80 линейни метра, още не сме достигнали 2 километра.  Архивните фондове са 2 042. От тях 1 905 са учрежденски и 137 - лични фондове. Общият брой архивни единици възлиза на 240 623. Архивната единица е най-малката отчетна единица в архивния фонд. 


- Кои са най-старите документи, които се съхраняват в Държавния архив в Добрич?

- Най-старите документи са на кадийство Хаджиоглу Пазарджик. Кадийство това е съд. Най-ранните документи, съхранявани при нас, са на османо-турски. Най-старият регистър е от 1656 година и включва записи до 1863-а. Този регистър се явява като уникален по своята същност, защото в рамките на 207 години има вписвания в него. В тези регистри на кадийство Хаджиоглу Пазарджик са вписани декрети и разпореждания на централната и местна власт, които е следвало да се изпълняват. Всички разпореждания се прочитат в съда, вписват се в този регистър и след това следва да се изпълняват от населението на съответната каза. 

- За какво най-често гражданите се обръщат към Държавния архив в Добрич?

- Държавен архив има читалня. Всички документи са публични и всеки един гражданин има достъп до тях. До преди няколко години архивът се посещаваше от много граждани относно възстановяване собствеността на земята. В момента читалнята се посещава от краеведи, изследователи, докторанти, ученици.

 Как привличате интереса на учениците?

- Учениците посещават архива във връзка с участието им в различни проекти. Те идват, докосват се до автентичните документи и ги използват като изворов материал при разработка на дадена тема. Отделно по желание на учениците тук се провеждат открити учебни часове по история, изнасяме им беседи в читалнята. Провокираме ги със старите документи, с историята за тяхното училище, любознателни са, има интерес.

- Може ли да надникнем в „кухнята“ на Държавния архив? Има ли изисквания за съхранението на документите – по отношение на температура, влажност?


- Да, има изисквания, на които трябва да отговаря съхранението на документите. Температурата трябва да е 18-20 градуса, влажността – 55, плюс-минус 5 градуса. Необходимо е да се спазват тези изисквания, тъй като тези документи се пазят за вечни времена и ние сме хората като институция, която следва да ги опази за идните поколения. Защото при по-висока температура хартията става чуплива и се получава физическо нарушаване на целостта на документите. Налага се някои от старите документи да се реставрират заради условията, при които са съхранявани преди постъпването в архива. Има лаборатории, в които по наша преценка документи следва да бъдат реставрирани и да се запазят максимално дълго във времето.

- Как ще протече утрешният Ден на отворените врати?

- По повод Деня на българските архиви организираме Ден на отворените врати. Посетителите могат да видят архивохранилищата, условията на съхраняване на документи, тяхната подредба. Могат да се запознаят също с информационната система на Държавните архиви, която съществува от 2012 година. В сайта на агенция „Архиви“ всеки един потребител може да види на ниво архивна единица дали ги има съответните документи. Също има много документи, които се дигитализират и въвеждат в информационната система. Всяка година имаме планирани задачи относно процеса на дигитализация. Започнали сме поетапно въвеждане на протоколите на Градско общинско управление, Толбухин, до 1944 година. В момента сме стигнали от 1879 до 1901 година. Тези протоколи могат да се четат онлайн. Идеята е поетапно дигитализиране на документите, с приоритет тяхната значимост. По този начин се запазват и самите документи и е по-лесно и за потребителя, защото от дома може да види дали има нужната информация, която му трябва. 

- Кои са най-ценните документи, които се съхраняват в Държавния архив в Добрич?

- Всичко, което е в архива, е ценно. Особено ценни са тези най-стари документи на кадийство Хаджиоглу Пазарджик. Иначе всяко едно учреждение – от детска градина условно до областна администрация, предава документи на държавно съхранение, които отразяват цялостната дейност на съответната организация. При нас има много лични фондове – общо 137. Едни от най-големите по обем са на изследователя Атанас Пеев – 5.72 линейни метра, на журналиста Йордан Дачев – 5 метра, на Георги Топалов над 14 метра. Тук е събран в документи целият им житейски и творчески път. 

- Разкажете, ако обичате, и за изложбата, която утре ще бъде представена по повод празника Ви.


- Ще представим изложбата „Битът на добруджанци – в снимки от фондовете на Държавен архив – Добрич (края на XIX - XX век). Тя ще е само в снимки от фонда на Държавния архив и понеже има изискване за съхранението им ще бъде изложена само един ден. Ще има снимки на семейства, бракосъчетаване, носии, обреди, празници. Целта е по по-атрактивен начин да бъде представен битът на добруджанци. Най-старите снимки, които ще изложим, са на младоженци от 1894 година, на семейство от 1896-а, на девойки от 1876-а и 1898-а.