Жител на с. Люляково: През август имах два дни вода, в които да мога да се изкъпя

Проблем с безводието мъчи с. Люляково, община Генерал Тошево, от години.

Жител на с. Люляково: През август имах два дни вода, в които да мога да се изкъпя

В Люляково живеят 350 - 400 човека. Освен това има и детска градина, която се посещава от около 16 деца. Заради безводието е трудно и отглеждането на домашни животни.   



Люляково се захранва с вода от Генерал Тошево. Преди години селото е имало два водопровода до съседното с. Малина, които доставят вода, но от години трасето е неизползваемо. 

Общината отпусна 40 000 лв. за подмяна на част от него, но парите не стигнаха. До момента не може да се използва. Ако трасето бъде завършено, ще има алтернативен маршрут, по който да захранваме водоема в селото, сподели кметът на селото Генади Димитров. 


Кметът коментира, че не е запознат с точната сума, която е нужна, за завършване на този маршрут, но около 100 000 лв. ще бъдат достатъчни. 

По думи на Генади Димитров в продължение на 10 години са писани жалби, правени са подписки, идвали са телевизии, но няма никаква реакция. 

Писали сме дори до омбудсмана Мая Манолова, но отвсякъде ни подхвърлят. Препращат писмото до кмета на Общината и до ВиК. Отговорът винаги един и същ – няма средства за завършване на трасето. Имахме гаранцията на ВиК – Добрич, че ще поддържат останалата част от старото трасе. След като подменихме около километър и нещо от него и го пуснахме, излязоха 11 аварии по старото трасе. Опитахме да се отстранят, но няма как да стане. Спряхме го и сега пак се захранваме от Генерал Тошево, сподели кметът на с. Люляково. 

Маршрутът от Генерал Тошево също създава проблеми. В момента има около 5-6 аварии. Шести ден безводие мъчи с. Люляково. По високите части проблемът с водоподаването е от месец. Генади Димитров  допълни, че в момента авариите са отстранени и чакат водата да дойде. 


До вчера хората са имали възможност да си осигуряват вода от селската чешма. Сега централният кран на селото е спрян. 

И малко вода да има във водоема, зарежда само къщите в ниските части. Когато хората поливат своите градини, притока на вода не може да насмогне да напълни водоема и да направи нужното налягане, с което да зареди цялото село. Тук нямаме помпи, водата идва на самотек и водоема трябва да е пълен, сподели кметът на селото. 

Осигурени са цистерни, за да могат хората да напълнят вода. 

От събота нямам вода.  Внуците ми не искат да идват на село, защото няма вода. Проблемът с водеободаването не е от днес. Това е проблем, който е от години. Живея тук от 1 999 година. Всеки месец има авария. Плащам всички сметки. Няма пропуснат месец, в който да не платя, сподели Теменужка Христова. 

Георги Йорданов живее във високата част на селото, където водата достига най-трудно. През август месец съм имал само два дни вода, в които мога да се изкъпя и да измия чиниите. Една седмица течеше едва едва. Всеки ден правя по два курса с автомобила, за да взема вода, каза той.