От 16 години не е имало толкова дъждовен юли

От 16 години не е имало толкова дъждовен юли като този в момента.

От 16 години не е имало толкова дъждовен юли

За последно толкова много дъжд е регистриран през 2002 г., когато сумарните валежи са били 158 л/ м2. През същата година и през месец август е имало повече от обичайните валежни количества, макар и месецът да е бил малко по-сух, съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).



Поради лошото време тази година се очаква спад с 25 процента в прибраната пшеница, според председателят на  Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Пожънатото количество пшеница е с много добри качества, но трябва да се вземат предвид и залетите, преовлажнени места. Там пшеницата е  полегнала, а зърното на класа е покълнало.

Проблеми тази година има и може би ще продължава да има. Имаше много климатични аномалии – градушки, периоди валежи и засушаване. Това заяви от своя страна Явор Гечев, председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България по повод тазгодишната реколта пред Агрозона. „Не сме свидетели на най-лошата реколта, но не можем да очакваме и да бъде най-добрата. По време на жътвата паднаха много дъждове и те могат да доведат до вторични намокряния, проблеми при складиране и др.“, каза Гечев.

Източник: Agrozona.bg