65 неохраняеми плажа са заплаха за туристите

Тази година 65 са неохраняемите плажове, като те са с 11 по-малко в сравнение с миналата година. Пясъчните ивици без спасители представляват реална опасност за туристите, които не спазват забраните и влизат да се къпят в неохраняемите участъци в морето.

65 неохраняеми плажа са заплаха за туристите

Държавата ще прекратява концесии на плажове при чести нарушения, заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


 

Общо 179 нарушения са установени при проверка на 86 морски плажа по Черноморието.

 

41 от тези нарушения са съществени, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

Контролът върху състоянието на плажовете е извършен в края на юни и началото на юли. Предстоят и нови проверки. По правило концесионираните плажове са по-добре поддържани.

Т.г. 65 са неохраняемите плажове, като те са с 11 по-малко в сравнение с миналата година.

Даже и при охраняваните по документи обаче сред често засичаните нарушения е това, че спасителите са недостатъчни и не са добре обезапосени.

При проверките е установено, че 3 от проверените плажове са били напълно необорудвани.

На два плажа е установено затруднен достъп за хората, които искат да ги посетят. Това са плажовете „Ривиера" и „Русалка", на които са издадени актове за поставените бариери и прегради.

„Позитивно е, че при плажовете, на които миналата година са били наложени големи санкции, тази година не са констатирани нарушения. Такива са плажовете на „Албена" и „Златни пясъци", които тази година са в много добро състояние, уверяват от МРРБ.

По-големите санкции вършат добра работа, убедени са от там.