Влезе в сила присъда на мъж и момиче от Добрич, убили старица за 1 лев

Влезе в сила присъдата на Окръжен съд – Добрич, с която Силвия К. Великова и Йордан Н. Йорданов от Добрич бяха признати за виновни, че през периода 09.07 - 15.07.2009 г. в Добрич са отнели от 85-годишна жена като употребили сила 1 лeв, блуза и долни гащи и грабежът е придружен с убийството на пострадалата. Силвия е била напълнолетна при извършване на престъплението.

Влезе в сила присъда на мъж и момиче от Добрич, убили старица за 1 лев
51-годишният мъж ще изтърпи наказание от 17 години лишаване от свобода при първоначален строг затворнически режим в затвор от закрит тип. 19-годишната вече девойка е наказана с 8 години затвор, което след навършване на пълнолетие търпи в затвор от закрит тип.

С присъдата Окръжен съд – Добрич, признава за установено, че след като в посочения период от време подсъдимите видели пострадалата в района на пазара в Добрич, Силвия Великова й поискала пари, а после двамата завели възрастната жена в изоставена къща по ул. „Волга” в Добрич. Девойката отново поискала пари, а после свалила блузата на старицата и като я пребъркала намерила и взела 1 лв. Великова ударила пострадалата и тя паднала. Девойката застанала над тялото й и започнала да я души, докато от ушите и носа на жертвата й потекла кръв. Йордан Йорданов също удрял и ритал старицата. Когато тя спряла да диша, Великова й свалила гащите и заедно с блузата ги занесла в дома на сестра си.

Според съдебно-медицинска експертиза, смъртта на 85-годишната жена се дължи на асфикция от душене с ръце в областта на шията. Жертвата е изпитвала силни болки и страдания като е осъзнавала извършваното с нея.

Делото в Окръжен съд – Добрич, е образувано на 19.03.2010 г., а на 17.06.2010 съдът постанови присъдата си. Тя е обжалвана от двамата осъдени пред Апелативен съд – Варна, и пред Върховния касационен съд, с молба за намаляване на определеното им наказание. Пред ВКС е направено допълнително искане, наказанието на Йорданов да бъде съобразено с психиатричните му проблеми и тежкото му семейно и имуществено състояние, а за Великова да се вземе предвид непълнолетието й към момента на извършване на деянието и тежкият живот, който е била принудена да води.

На 05.07.2011 г. Върховният касационен съд остави в сила решението на Апелативния съд от 18.11.2010 г., с което е потвърден актът на първоинстанционния съд.

ВКС намира касационните жалби за неоснователни, а определените наказания като съответстващи на извършеното от двамата и на целения от закона поправителен и превантивен ефект. Върховните магистрати посочват, че първоинстанционният и въззивният съд са прецизирали наложеното на Йорданов наказание, като са отдали нужното значение на извършеното от него, спецификата и приноса му, изразил се в прилагане на значителна по степен агресия спрямо 85-годишната пострадала. Взети са предвид установените по делото отегчаващи и смекчаващи обстоятелства като частичните му признания, психично увреждане поради злоупотреба с алкохол и тежко битово съществуване, както и данни за предходни осъждания за кражби, включително при опасен рецидив, и лоши характеристични данни.

Касационните съдии констатират, че първоинстанционният съд е отчел смекчаващите вината на Силвия Великова обстоятелства като чистото й съдебно минало, направените признания, нелекото й детство, довело я до скитнически живот и проституиране. „Същевременно, при наличие на психическа годност да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, правилно е оценена индивидуалната тежест и обществена опасност на конкретната й проява, с оглед на значителния й принос за отнемане на личните пари и вещи на пострадалата, за което е упражнила грубо и високо по интензитет насилие, завършило с удушаване”, смята съставът на ВКС, разгледал делото.