Демонстрираха вредата от пушенето пред ученици от Финансово-стопанската гимназия в Добрич

Чрез специален апарат От РЗИ Добрич демонстрираха пред ученици вредата от тютюнопушенето.

Демонстрираха вредата от пушенето пред ученици от Финансово-стопанската гимназия в Добрич



По повод Международния ден без тютюнопушене, регионалната здравна инспекция провежда уроци с ученици от Добрич,  за да им разясни за вредите от тютюнопушенето.


Осмокласниците  от  „Финансово-стопанска гимназия” научиха смущаващи факти затова колко е вреден тютюневия дим, цигарите и наргилетата. Те се запознаха и с промените, които се настъпват  след като пушачът спре да пуши, а именно - организмът на пушача започва да се “съживява” още в първите минути след последната цигара, 20 минути след нея  кръвното налягане се понижава, пулсът се забавя, след 24 часа вероятността от сърдечен пристъп намалява, до 9 месеца след изпушването на последната цигара – умората, кашлицата, затрудненото дишане намаляват.


На децата беше показан специален апарат, който измерва въглеродния монооксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта.


Дона Георгиева  от РЗИ - Добрич сподели , че възрастта на пропушване сред подрастващите е 13 – 14 години и до преди известно време са пропушвали първо момичетата, а сега тази тенденция се е обърнала.


След проведения урок повечето ученици споделиха, че не пушат и не биха пропушили.