Григор с шанс за топ 3 на световната ранглиста

Григор Димитров има шанс да се нареди сред първите трима тенисисти в световната ранглиста.

Григор с шанс за топ 3 на световната ранглиста

Отличното му представяне на финалния турнир на АТР в Лондон му гарантира за момента четвъртата позиция, а българинът е само на две крачки от поредния си рекорд.


Условието е Гришо да постигне победи в следващите си два мача - срещу Пабло Кареньо Буста в петък (17 ноември) и на полуфинала в Лондон, за който той вече се класира.

Основен конкурент на родения в Хасково тенисист за тройката в ранглистата е друг участник на турнира британската столица - Александър Зверев. Той също трябва да "помогне" на Гришо, като загуби днешната си среща с Джак Сок. По този начин германецът ще отпадне от турнира.

В момента разликата между Димитров (4050 т.) и Зверев (4610 т.) е 560 точки. За всяка победа в турнира се дават по нови 200 точка, а само класирането на финал ще донесе още 400. Така, ако българинът играе в решителния мач в Лондон, активът му ще се увеличи до 4850 точки. При триумф в неделя (19 ноември) пък Гришо ще има 5350 точки, което му осигурява място сред най-добрите трима в ранглистата.

На първо място в нея е Рафаел Надал с 10 645 точки, а вторият Роджър Федерер има 9405 спечелени до момента. Въпреки че се отказа от турнира в Лондон заради контузия, испанецът не може да бъде изместен от първата позиция, дори ако Маестрото вдигне трофея от финалния за годината турнир за 4-ти път в своята кариера.

Източник: БТВ