Едва 65% заетост на хотелите по Добруджанското Черноморие

Реалният ръст на туристите по Северното Черноморие е не повече от 8 на сто, въпреки очакванията от 30%.

Едва 65% заетост на хотелите по Добруджанското Черноморие

Заетостта в хотелите по Добруджанското крайбрежие към момента е 65%, съобщи Димитър Димитров, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България. Туристите по Северното Черноморие този сезон са германци, англичани, ирландци, българи, руснаци, поляци, чехи.



Няма затворени хотели и къщи за гости, но основната причина базата да не е заета са руснаците – собственици на имоти у нас. По различни данни, те притежават между 300 000 и 450 000 вили или апартаменти край морето. Димитров твърди, че от три месеца тече гигантска рекламна кампания в Русия и всеки, който има имоти, ги отдава на трети лица под наем. Основно се отдават студиа и малки жилища.

От това губи и държавата и местния туристически бранш, защото собствениците се вписват като летовници и така ги отчита статистиката. Ако влязат по двама души, това прави за сезон около 1 млн. души, които не се отчитат никъде, но се водят като влезли туристи. Държавата ни няма полза от такива действия, защото хотелите са празни, а по този начин се губи туристически данък, данък печалба.

На входа и на изхода на курортите има какви ли не проверки, а в същото време туристи идват и почиват в България без да оставят нито лев у хотелиерите, поради простата причина, че парите се въртят между тях. Накрая ще отчетем, че липсват парите от туристическата такса и по-малко приходи от туризъм и ще помислят, че браншът едва ли не крие средства, обяснява проблема Димитров.

Засега сезонът е на нивото на миналогодишния, когато бяхме на минус 50%, а ръстът е 7-9 на сто, но все пак на този фон, и с недостатъчните кадри се оправяме, допълва той.