Победа на Атака за арменците, въпреки замяната на „геноцид“ с „масово изтребление“

"Горди сме, че постигнахме малка победа за братята арменци", сподели в Добрич народният представител Калина Балабанова, която след парламентарното заседание пристигна в добруджанския град, за да се присъедини към местната структура на Атака в отдаването на почит към загиналите в геноцида.

Победа на Атака за арменците, въпреки замяната на „геноцид“ с „масово изтребление“

Предложението на Атака за признаване на арменския геноцид в Османската империя е победа за партията, въпреки замените, които шесторната коалиция – ГЕРБ, ДПС, ПФ, РБ, БДЦ, АБВ направи. Коалицията замени в предложеното от АТАКА проекторешение „геноцид“ с „масово изтребление“.



Преди гласуването заместник-председателят на Атака Десислав Чуколов призова да бъде прието проекторешението на Атака , така както е записано: признаване официално на геноцида над арменския народ в Османската империя и обявяване 24 април за ден на възпоминание на неговите жертви и да не се подменя „геноцид“ с „масово изтребление“ „Знам, че се опитвате да омекотите реакциите от турската държава, но това отново показва, че ние се съобразяваме с Турция. Нека да се съобразяваме с България, нека да не кастрираме това решение на Атака.“, добави Чуколов.

В хода на дебатите Чуколов отбеляза още, че геноцидът над арменците в Османската империя се осъжда от световната общественост. Още в хода на Първата световна война, а проблемът е станал особено актуален след Втората световна война, когато с документи са формулирани означенията “престъпления срещу човечеството” и “геноцид.

„Признаването на този геноцид е борба на партия Атака от самото й създаване. Това е битка на Атака от 2006 г. Тогава НС отказа да вземе решение по този въпрос. И така осем пъти до ден днешен.“

Проф. Станислав Станилов отбеляза, че по време на геноцида над арменците е извършен и геноцид над почти всички християни в Османската империя. Днес Турция е чиста етническа държава, а последното християнско население в Истанбул е било прогонено с насилие през 1953 г. - 20 000 арменци и гърци. “Европейският парламент е приел декларацията с мнозинството на всички партии. Това означава, че декларацията е надпартийна, деидеологизирана и носи чисто хуманен характер. И с този аргумент за чисто хуманен характер на една такава декларация, ние от Атака, ви призоваваме да докажете, че българите са европейци.“ призова проф. Станилов.

Магдалена Ташева беше категорична, че избиването на арменците е геноцид, а не „масово изтребление“ както го наричат от ГЕРБ. „В Османската империя е извършен геноцид над арменци, асирийци, малоазийски гърци, българи по един единствен признак – понеже са християни.“
Тя припомни, че в своя конвенция ООН казва, че това, което е станало с арменците в Османската империя е геноцид.


„Веднага след голямата битка, която партия Атака проведе в Народно събрание за признаване на арменския ГЕНОЦИД, прекосихме цяла България, за да отдадем почит към зверски избитите, заедно с Арменската общност в Добрич“, сподели още Балабанова.


Общинският съветник и лидер на местната организация на Атака Атанас Атанасов за пореден път сподели вълненията на арменската общност в града по повод 24-ти април и се поклони пред жертвите на Армения. По негово предложение, ОбС Добрич прие декларация за признаване на геноцида над арменците в Османската империя 1915 – 1922 година още на 29-ти април 2008 година.