Скандално решение на съветниците на Община Добричка

В няколкомесечна сага администрацията и съветниците на Община Добричка нееднократно променяха решенията си относно временен заем на МИГ Добричка и днес за пореден път прегласуваха решение в стила: "Дай си ми куклите - на ти парцалите!"

Скандално решение на съветниците на Община Добричка

През януари те поставиха на колене МИГ-а, опитвайки се да блокират работата му. През февруари изглеждаше, че го спасяват, днес - отново наопаки! Щеше да звучи като банална гротеска, ако не беше трлагично: аргументът да се гласува против отпускане на заема до идването на средствата от МЗХ е, за да не се водят дела между общинската администрация и Общински съвет! Същата тази администрация, която вече получи авансово половин милион лева по проектите, разработени й от МИГ и очакваща още 1,2 милиона лева.! Нищо чудно в отчета й за капиталови разходи или друг подобен документ, като инвестиции за инфраструктура да фигурират точно тези числа и проекти... И тъй като днес не беше дадена думата на изп. дир. на МИГ Добричка Надежда Василева, публикуваме нейното виждане по въпроса без редакторска намеса:




Днес, 26.03.2015 г. се проведе заседание на Добрички Общински съвет, на което бяхме свидетели на поредния цирк и нелогично поведение от страна на ръководството на Община Добричка в лицето на зам. кмета г-н Дико Иванов и част от общинските съветници. Създалият се дебат около подадената на 14.01.2015 г. докладна за предоставяне на временен безлихвен заем на Сдружение МИГ  Добричка бе в епицентъра на проблема.

На 17.02.2015 г. Добричкият Общински съвет с явно гласуване от 15 гласа „ЗА” даде съгласие за отпускане на временен безлихвен заем на Сдружението от страна на Община Добричка. В отговор на взетото решение бе подадена жалба от кмета на Община Добричка г-н Петко Петков до Административния съд срещу решение IV. 1075 на ДОС. В тази връзка на днешното заседание, като 8 - ма точка от дневния ред бе включена отмяната на взетото на 17.02.2015 г. решение за отпускане на заем на Сдружението.

Преди гласуването няколко от членовете на Общинския съвет изказаха мнение в подкрепа на МИГ-а и факта, че отказа от страна на Общината да предостави безлихвен заем ще окаже негативно влияние върху работа на организацията и ще подложи на риск успешното приключване на тяхната дейност.

Изказване от страна на г-н Дико Иванов предизвика възмущение от страна както на екипа на МИГ-а, така и на присъстващите. Той аргументира жалбата на г-н Петко Петков, без да обясни на Общинския съвет, защо администрацията даде напразни надежди на МИГ Добричка и я стимулира да внесе подобна докладна. Тук е важно да отбележим, че именно г-н Иванов предостави „спорния” член  103 от Закона за публичните финанси, на базата на който бе поискан заем, като така подведе екипа на МИГ-а и даде целенасочен довод на кмета на община Добричка да оспорва взетото решение.

Г-н Дико Иванов изказа своята сигурност, че екипа на МИГ ще продължи своята дейност с или без средства и хвърли прах в очите на Общинските съветници. Според неговото изказване той не разбира начинът на планиране на бюджета на Сдружението и счита, че организацията не е планирала добре своя финансов ресурс и тези „дупки”. Тук е мястото да напомним на г-н Иванов, че в периода 2011-2012 година лично той бе счетоводител на МИГ Добричка и в качеството му на такъв, би трябвало доста добре да е запознат с механизма на работа, планиране, отчитане,изготвяне на  бюджет с европейско финансиране и др.

За сведение на г-н Иванов недостигът на средства идва не от неправилното планиране от страна на МИГ Добричка, а е следствие на забавените срокове на изплащане на финансови средства от страна на Държавен фонд „Земеделие”.     

На репликата, че не са провеждани Управителни съвети е важно да отбележим, че за миналата година МИГ Добричка има налице 7 броя заседания на УС, организирани със знанието и съгласието на председателя на МИГ-а г-н Петко Петков.

МИГ има отговорности и морал към всички, с които работи и не се надява, че г-н Д. Иванов ще намери алтернативно решение за финансиране на дейността на Сдружението. Искаме да благодарим на всички приятели и съмишленици, които се отзоваха и финансираха временно организацията Огромни благодарности на общинските съветници в лицето на д-р Даниела Йорданова, Стелиян Маринов, Петко Игнатов и др., които предоставиха временен заем от 18 000 лв., с които ще извършим част от най - неотложните дейности, за да не бъдем санкционирани от ДФЗ - РА.

Към момента Сдружение МИГ Добричка има изпълнени 30 от общо 60 одобрени проекта, финансирани от Стратегията за местно развитие. За да приключи успешно изпълнението на СМР, в оставащите месеци е необходимо отчитането на:
•    17 частни проекта на стойност над 1 млн. лева, 12 общински проекта с инвестиции за  1 060 222 и 2 НПО  - 15 201 лева и респективно подготовката на заявки за плащане за над 2 млн. лева.

В заключение ще обобщим, че с подобни нелогични действия една Община подлага на риск изпълнението на Стратегията за местно развитие и обрича на провал организация с изградено име, авторитет и доказан административен капацитет  в лицето на МИГ Добричка.