Пламен Николов: Изпълнителната власт е занижила рязко контролната си дейност

Представителите на Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура - Варна дадоха положителна оценка за дейността на прокуратурите в добричкия съдебен район на отчетното годишно събрание на Окръжна прокуратура.

Пламен Николов: Изпълнителната власт е занижила рязко контролната си дейност

Това съобщи на брифинг днес председателят на ОП -Добрич Пламен Николов. Той се похвали с много добра резултатност в дейността на прокурорите от областта.

През отчетната 2014 год. е запазен относително високият дял на приключените и решените през годината преписки, спрямо общия брой на образуваните. През годината са наблюдавани 4977 преписки, от които са решени 4838. Образуваните досъдебни производства по преписки са 1115, а наблюдаваните от прокурорите в областта са 5588, от които са приключени 4744. Зад този брой досъдебни производства стоят едва 25 прокурори, подчерта Николова. Незабавните производства са 47, а бързите – 354.

Предадените на съд лица са 975. Образувани са 807 нови наказателни дела от общ характер. Общият брой на постановените осъдителни и санкционни присъди е 757, а с влезли в сила съдебни актове са 944 души.

209 уведомления са внесени в Териториалната дирекция на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество - Варна. Основната част от тях са за корупционни практики.

През м.г. са предявени 11 граждански искове, като прокурорите са участвали в 97 граждански д и 369 административни дела.

Общата тенденция е за намаление във всички видове дела, което се дължи основно на намаляване на населението, обедняването му и тоталния срив на икономиката в областта, коментира Николов. Най-голям спад има при административните дела – с 37,6% спрямо предходната 2013 г. Това според окръжния прокурор се дължи на рязкото намаляване на активността на контролните органи. Контролът от страна на КАТ, ДАИ, БАБХ, РДНС и РЗИ е занижен – не се пишат актове – няма обжалване.