Шехерезада – за първи път на сцената на кукления театър в Добрич

Още четири интригуващи заглавия подготвят добричките актьори за новия си творчески сезон

Шехерезада – за първи път на сцената на кукления театър в Добрич



Николай Бояджиев и Петър Петков

Стартът на театралния сезон за добричките кукловоди е с постановката Шехерезада по драматизация и режисура на Николай Бояджиев. Сценографията е на възпитаничката на чешката школа Анна Пулиева. Актьорите Теодора Желева, Димитър Ялнъзов и Румен Куртев се превъплъщават в по пет – шест роли в спектакъла, сподели режисьорът. Той е спазил принципа на произведението за разказвачката Шехерезада, но в адаптиран за деца вариант. Акцент в спектакъла е историята за Али Баба и 40-те разбойници.


Драматизацията отговаря изключително много на начина ни на живот в момента – на всичко, което се случва около нас, а ние си заравяме главата в пясъка и се правим, че около нас престъпления, че нищо не се случва, споделя Бояджиев. Важното е да научим децата да не правят като нас, да не се крият като щраусите, казва още режисьорът.

Историята е пъстра, приключенска, а сюжетът е запазен. Пиесата е много красива и пищна, като всички атрибути в една шахска палатка – от свещника до възглавничките, се превръщат в кукли, а от дрехите на главните герои се оформят декори. Така на практика Шехерезада пресъздава цялата история пред очите на зрителя. Музиката е ориенталска, с различни източници, вкл. на Лед Цепелин в изпълнение на лондонския симфоничен оркестър.

Премиерата е на 12-ти септември от 18 часа. 


„Градски приключения“ или „Приключения в града“ ще бъде втората премиера на кукления театър за този сезон. Авторът е Георги Джилянов, по известен като композитор, който от няколко години се изявява, като драматург. След коледно – новогодишните представления ще бъде поставена „Малката баба Яга“ с режисьор Даниела Христова и сценограф Христина Стоилова, съобщи директорът на Държавен куклен театър „Дора Габе“ – Петър Петков. През април с Лео Капон добричкият театър ще постави българска пиеса, която от поне 10 години не е поставяна на сцена – „Къде отиваш, конче?“ на Рада Москова. Красимир Ранков в момента работи върху малко познат материал на Никола Русев – „Приказка за Стоедин“.