Братя Павлови купили рибарската хижа на Камен бряг за 54 лева

Публикуваме писмото на Владо Руменов - администратор на инициативна група "Свободен Камен бряг" в социалната мрежа. Художникът организира и протестите срещу строителството там миналата година, което по-късно беше спряно от съда като незаконно. Владо Руменов е един от най-върлите природозащитници, който непрекъснато се бори за запазването на резерват Яйлата, затова си позволяваме да публикуваме неговото отворено писмо без редакторска намеса.

Братя Павлови купили рибарската хижа на Камен бряг за 54 лева

В резултат от разговор с представител на компетентните институции относно юридическата обстановка около казуса с бетона на братята Павлови в Национален археологически резерват Яйлата, до село Камен бряг, община Каварна имам пълната хронолигична картина на това, което е довело до необходимостта вече седем години да си губя времето, а и не само аз, за да доказвам/ме на българската държава, че върши противодържавни неща...

До 22. ХІІ. 1987 г. имотът в днешния Национален Археологически резерват Яйлата, който братя Павлови от Генерал Тошево претендират, че притежават е бил част от активите на ТКЗС, а по-късно АПК – село Българево.

На 22. ХІІ. 1987 г. Държавен вестник публикува заповед № 1047 на Комитет за опазване на околната среда, с която се конституира Национален археологически резерват Яйлата, който става собственост и е под юрисдикцията на Министерство на културата на Народна Република България. В неговите предели безусловно попада и злополучният имот.

На 25. VІ. 1996 г. Министерство на земеделието, в качеството си на бивш разпоредител на имотите на АПК – село Българево „прехвърля” на братята Иван и Христо Павлови срещу 54000 лева (след деноминацията 54 лв. – петдесет и четири български лева, днешни пари) въпросният имот – декар и половина (кой и как е определил границите на имота не е ясно – няма документ), без изобщо някой от държавния апарат да си даде сметка за абсурда, че едно министерство продава имот, който е собственост и е под юрисдикцията на друго министерство, който имот попада в границите на защитени територии по природозащитни закони, както и под закрилата на закони за опазване на културно-историческото наследство.

С нотариален акт от 30. ІХ. 1998 г. този абсурден договор става юридически факт.

Та, към днешна дата сърбаме отново горчивата чорба, която комунистическата държава ни е забъркала, поради нехайството и немукаетлъка си да се грижи за документирането и синхронизирането на различните взети, от самата нея решения между различните държавни институции.

Върху тази абсурдна мърлявщина стъпват и институциите на, така нареченият „преход”, както и „рибарите в мътна вода”, за да се стигне до абсурдната ситуация, в която братята Павлови притежават законно закупен имот в границите на национален археологически резерват, без значение как се казва резерватът и който попада в няколко природно защитени зони, на който обаче според законите на Държавата за паметници на културата те не могат да строят НИЩО.

Братята Павлови могат само да притежават този имот, докато българската държава не им предложи да си го изкупи обратно срещу 54 (петдесет и четири) лева, днешни пари.

Това е положението, братя Павлови!

Това е положението, господин кмете на община Каварна!

Независимо, че братята Павлови са спомоществователствували сериозно Вашата предизборна кампания е добре да се спазват законите, нали?
Да!
Надяваме се на делото насрочено за 24. ІХ. 2014 г. във Върховния административен съд по повод обжалването от братя Павлови на решение на съдът в Добрич за незаконността на бетонното им начинание съдът да отсъди законосъобразно решение!

Настояваме българската държава в лицето на Министерство на културата да възстанови правата и собствеността си над имот с идентификатор № 35746.20.118 по КК на село Камен бряг, община Каварна.