Семинар за широко приложение на безпилотните системи в различни сфери се провежда в Добрич

На 23-24 юли 2014 година ще се проведе информационен семинар за Североизточен район България в Конферентна зала 1 на хотел „България”, в Добрич, съобщават организаторите от Клъстер „Автономна платформа за граждански въздушни услуги“

Семинар за широко приложение на безпилотните системи в различни сфери се провежда в Добрич

Клъстерът е създаден през април 2013 година от 9 организации - седем от тях са бизнес дружества. Дейностите му се финансират в рамките на спечелен проект по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“. Най-важната дългосрочна цел на клъстера е да положи началото и да постигне устойчивост в развитието на този нов за България бранш.



Клъстер „Автономна платформа за граждански въздушни услуги“ има за  цел да наложи у нас използването на безпилотни летящи системи - дронове, и да бъде активен участник в изграждане на регулацията и контрола на употребата им.

Засега в България към безпилотните платформи за видеомониторинг и изследвания има предимно любителски интерес. А възможностите на тези технологии са с много широк спектър. Те могат да се използват в Гражданска защита, археологията, метрологията, урбанистиката. Чрез тях се прави въздушно видео заснемане, видео наблюдение и контрол на достъпа, картографиране и анализ на среда, дигитализиране на графични карти на подземна инфраструктура.

При фотограметрията се използва двойка стерео образи, които покриват приблизително дадена област за получаване на стереоскопичен модел. Обикновено се правят въздушни 3D снимки и така се създава източник на цифрова геопространствена база данни. Резолюцията при тях е висока и точността при определяне координатите на обекти е голяма.

За изследване на области и директни измервания е предназначена Глобалната позиционираща система (GPS), която използва станции и предаватели. Има много голяма точност при определяне на позиции. Затова чрез нея се измерват малки области, например места в заселени райони.

За картографичната дигитализация и сканирането се прилагат растерни и векторни техники за преобразуване на съществуващите карти върху хартия в цифров формат. Тази техника се използва основно за дигитализиране на графични карти на подземната инфраструктурна мрежа, каквито са например ВиК мрежите.

Радарните системи постигат много висока резолюция благодарение на сателитна технология. Те наблюдават земи, сгради, водни басейни, пристанища и т.н. от височина и от космоса. Изключително ценни са за картографиране на урбанизираните райони.

LiDar системата интегрира лазерен скенер, GPS система и инертна навигационна система. Може да реконструира автоматично сгради и други обекти и да създаде 3D карта на заселената област.