Над 50 торент сайта спрени в САЩ и Холандия

Предстоят още подобни акции предимно в Европа.

Над 50 торент сайта спрени в САЩ и Холандия

Международна анти-пиратска акция спря 51 торент сайта. Предстоят действия срещу подобни платформи в над 10 европейски страни, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).


 

В съвместната акция на холандската анти-пиратска организация BREIN и Американската филмова асоциация MPAA са спрени 12 торент сайта в САЩ и 39 в Холандия. Имената на сайтовете не се споменават.

 

Торент страниците са свалени от техните хостинг компании, след действията на двете организации. Според информация на BREIN, подобни действия предстоят и срещу подобни сайтове в 11 страни, по-голямата част от които в Европа.

 

През 2010 г. партньорството между холандската и американската организации доведе до затварянето на 39 пиратски сайта, а през ноември Министерството на вътрешната сигурност на САЩ спря над 70 подобни платформи.

 

Над 1000 пък са блокираните от BREIN уебсайтове до момента. „Може би на мястото на тези сайтове ще се появят нови, но нашата цел е да реагираме бързо, за да не могат те да се разраснат. Нашите действия ще помогнат на потребителите да намират по-лесно легалните онлайн платформи за предлагане на защитено съдържание”, коментира директорът на холандската анти-пиратска организация Tim Kuik.

 

Преди седмици китайските власти също започнаха масово да затварят сайтове, предлагащи нелицензирано съдържание, а Google премахна от своята „autocomplete” форма за търсене думи като torrent, p2p и др., припомня британското издание MusicWeek.

 

Миналата седмица пък финландски съд обяви трета за последните четири месеца присъда лишаване от свобода за интернет пиратство и нареди обезщетение от 820 хил. евро за двама собственици на DC хъб. 

 

Според различни проучвания, проведени през 2010 г., между 89 и 99% от торент връзките водят до нелегално разпространение на защитено съдържание, посочиха от БАМП.

 

Според доклада на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), най-засегнати от интернет пиратството са новите изпълнители и групи, които не успяват да намерят нужните инвестиции за създаване на нови творби.