Съдят ромка, че е разрешила на непълнолетния си син да вземе малолетна булка

Окръжен съд – Добрич разгледа наказателно дело, образувано по жалба срещу присъда на Районен съд – Ген. Тошево, за престъпление срещу младежта. 43-годишната Светла Ян. Р. от село Спасово, оспорва съдебния акт и иска да бъде оправдана.

Съдят ромка, че е разрешила на непълнолетния си син да вземе малолетна булка
На 25.10.2012 г. тя е призната за виновна в това, че в съучастие с други две лица от същото село, улеснили 17-годишният й син и ненавършилата 14 години негова приятелка да заживеят съпружески, без да са сключили брак. Първоинстанционният съд е наложил на Светла наказание 3 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Решавашият съд е установил, че 13-годишната девойка е живеела през 2009 г. в Спасово и била ученичка. Там се запознала със сина на подсъдимата, между тях възникнали приятелски отношения и двамата решили да се оженят. Първоначално родителите им се противопоставили, но като видели, че те продължават да се срещат, решили да им направят сватба според ромските обичаи. На 19.03.2009 г. момичето се преместило в дома на подсъдимата и заживяло със сина й като съпруг и съпруга, без да имат сключен граждански брак. Стриктно бил спазен ромския обичай. Девойката забременяла и на 13.06.2010 г. родила дете. Според социалния доклад пострадалата е в отлични отношения с родителите си и с майката на съпруга си. Свекърва й създала всички условия за нормален живот на младото семейство. Обзавела самостоятелна детска стая, полагала необходимите усилия за здравето на момичето, поела разходите му, създала безопасна семейна среда, давала му грижи и внимание.

Районен съд – Ген. Тошево приема, че Светла е извършила деянието умишлено. Тя е знаела, че пострадалата е малолетна и не може да живее на съпружески начала, но е позволила и улеснила това. Съдът прави извод, че тя е съзнавала общественоопасния характер на деянието, предвиждала е общественоопасните му последици и е искала настъпването им. Причини и условия за извършване на престъплението съдът намира в ниското правно съзнание на подсъдимата и в традициите на етноса, към който тя принадлежи. При определяне на наказанието й, първоинстанционният съд е взел предвид изключителния превес на смекчаващи отговорността й обстоятелства.

Наказателното дело срещу другите две лица е приключило в досъдебното производство със сключване на споразумение с прокуратурата.

Адвокатът на подсъдимата поиска въззивният съд да отмени присъдата като неправилна и незаканосъобразна. Защитникът пледира, че стореното от Светла е маловажно и по тази причина не е обществено опасно. Затова можело да се направи извод, че не е налице престъпление. Адвокатът обърна внимание, че обвиняемата и свидетелите по делото срещу нея са представители на ромския етнос в страната и стореното от тях е повелено от техните традиции. Акцентирано бе, че младежите не само са се оженили млади, но и до момента, когато вече са в дееспособна възраст да вземат такива решения, те продължават да живеят заедно.

Окръжен съд – Добрич ще обяви решението си в законния 30-дневен срок.