Гледат иск за установяване на незаконно имущество срещу добричлия, осъден за трафик на жени

Добричкият окръжен съд даде ход на гражданското дело, образувано по иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу 50-годишния Димитър М. Д. от гр. Добрич и още 8 ответници. Сред тях са съпругата му Къймет Д., синът му Исмет М., брат му Шамши Ш. и неговата съпруга Сание Ш., купувачи на техни имоти – Гюрсел Ас., Румяна Хр., Красимира С. и Данаил С.

Гледат иск за установяване на незаконно имущество срещу добричлия, осъден за трафик на жени
Комисията претендира да бъдат отнето от Димитър и неговата съпруга имущество на обща стойност 428 347 лв. На толкова е оценено продобитото от него, за което липсват данни за законни източници и подлежи на отнемане по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от пристъпна дейност. Иска се още да бъдат обявени за недействителни по отношение на държавата сключени между него и останалите ответници договори за покупко-продажба и за дарение на недвижими имоти.

Производството срещу 50-годишния Димитър е започнато във връзка с влязло в сила на 30.11.2011 г. споразумение за решаване на наказателно дело срещу него в досъдебното производство. Варненският окръжен съд го е признал за виновен в извършване на престъпления срещу личността. В периода януари 2007 г. – 09.11.2010 г. на територията на България и Германия той е участвал в организирана престъпна група, образувана и ръководена от друго лице, създадена с цел трафик на хора през границата. В същия период в гр. Добрич, гр. Варна и в Германия, в изпълнение на решение на организираната престъпна група е транспортирал през границата на България 10 жени с цел да бъдат използвани за развратни действия и да проституират и извършват блудствени действия, независимо от съгласието им, като деянието е извършено чрез обещаване и даване на облаги. Димитър е осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3 години и 6 месеца изпитателен срок.

Комисията посочва в мотивираното си искане, че общите приходи на 50-годишния и неговата съпруга за проверявания период възлизат на 8,43 минимални работни заплати, а разходите са в общ размер на 3 272. 85 МРЗ. Разликата между тях представлява имущество на значителна стойност. Експертите приемат, че след като липсват данни ответниците да са реализирали законни доходи, то може да се направи обосновано предположение, че сумата е в резултат от престъпната дейност на Димитров.

Димитър и съпругата му Къймет оспорват твърденията на комисията. Според тях част от имуществото е придобито преди 2007 г. като дарения, подаръци, със спечелени от тях средства от бостанджийство, чрез осъществявана от тях търговска дейност в Полша и т.н. Останалите ответници по делото настояват претенцията срещу тях да бъде отхвърлена като неоснователна.

Днес съдът прие представени от страните нови доказателства и даде възможност за събиране на други такива. За разпит бяха допуснати поисканите от ответниците свидетели за удостоверяване как ответниците са се сдобили с имоти и друга собственост, за която претендира комисията.

Делото ще продължи на 20 март.