Добрич е единствената българска община, която се представя в Мюнхен по проект IMAGINE

Кметът на Добрич Детелина Николова и Лиляна Събева, член на екипа по проект IMAGINЕ ще отпътуват за Мюнхен, Германия за участие в първия семинар, организиран с цел да се дискутира устойчивата местна политика.

Добрич е единствената българска община, която се представя в Мюнхен по проект IMAGINE
Форумът ще се проведе от 3 до 5 декември и ще фокусира вниманието си върху въпроса „Как процесът на изграждане на дългосрочна визия може да подкрепи краткосрочното и средносрочното вземане на решения” и по-специално върху създаването на „Местни енергийни пътни карти 2050” и балансирането им с процесите на местното самоуправление, съобщават от Община Добрич. През тези дни ще бъдат споделени добри практики, визии и методи.
 
Кметът на Добрич Детелина Николова ще участва на 3 декември в сесията „Кметове, европейски политики и промяната на енергията” с представяне опита на Добрич в енергийната политика. 
 
Проект „IMAGINE – ниско енергийни градове“, в който участва Община Добрич е по програма INTERREG IVC в партньорство със 7 европейски градове, Хамбургския Университет и Асоциацията на енергийните градове в Лил, Франция, която е водеща. Неговата цел е всеки партньор да разработи местна стратегия за устойчиво енергийно развитие в съответствие с Европейските енергийни цели 3х20 и гарантираща изпълнението на задълженията по Споразумението на кметовете. Освен това ще се разработи и Енергийна пътна карта 2050 г. В процес на разработване от всеки партньор  е оценка на моментното състояние относно енергийната политика на общината и поставяне на цели за бъдещата визия за устойчиво развитие на града до 2050 г. Получено е националното съфинансиране по проекта в размер на 10% от общата стойност, която за Община град Добрич е 47 979,97 евро.