Изложба, посветена на Крайовския договор, в Областна администрация

Фотодокументална изложба "Граници и съдби" е подредена в Областна администрация - Добрич.

Изложба, посветена на Крайовския договор, в Областна администрация

По инициатива на Областния управител Желязко Желязков в Областна администрация гостува музейна експозиция, посветена на 72-та годишнина от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България.


 

Изложбата е организирана в навечерието на датата 15 септември, когато през 1940 г. българските административни власти и войски влизат в Южна Добруджа, а генерал-лейтенант Георги Попов е назначен за генерал-управител /губернатор/.

 

Представени са интересни снимки и документи от фонда на Регионален исторически музей Добрич. Сред експонатите е личният печат и писалката на ген. Попов, с която той разписва картата на новата граница между Румъния и България.

 

Фотодокументите са запечатали исторически събития и емоционални моменти: радостта на добруджанци от Южна Добруджа, които се връщат към пределите на България и мъката на преселниците от Северна Добруджа, изоставили домове, ниви, покъщнина; събития, променили хиляди човешки съдби.

Фотодокументалната изложба „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.” е подредена на първия етаж в Областна администрация Добрич и може да бъде разгледана от всички, които проявяват интерес към събитията от този период.