Необичаен синдром: "Болестта на свободното време" ни тръшка през отпуската

"Синдромът на болестта на свободното време“ е причината да се чувстваме смазани от умора по време на отпуск. Страничен ефект от почивката са и хремата, болките в гърлото и непрекъснатото главоболие.

Необичаен синдром: "Болестта на свободното време" ни тръшка през отпуската
Болките в гърлоло, мъчителната хрема, главоболието и високата температура по време на отпуск не са причинени от вирус, а от „синдрома на болестта на свободното време“, твърдят психолози.

През 2001 г. двама холандски учени от университета Тилбург установили, че много хора се разболяват в свободното си време. Особено податливи се оказват амбициозните жени и мъже, които почти не си дават почивка през работния ден и се трудят през уикенда вкъщи.

„Който работи под постоянен стрес, има непрекъснато повишен адреналин. Имунната система работи на високи обороти. Когато стресът намалее, имунната система използва случая, за да си почине. Защитните сили на организма отслабват и пътят на инфекциите е отворен“, обяснява германският психолог Юлия Шарнхорст, пише welt.de.

"Синдромът на болестта на свободното време“ е само модна диагноза, проблемите зад нея обаче са много по-дълбоки, твърди психологът Луис Левитан.

„Ако се дефинирам единствено с резултатите от работата си, ставам зависим от тях. И ако в даден момент не ги постигам, съм обречен на провал“, пояснява експертът. Така хората, които все са на пълни обороти, се отучват да почиват и да се разтоварват.

За да предотврати синдрома, човек трябва да промени всекидневието си. Наред със здравословното хранене много са важни кратките почивки по време на работния ден и минимум 20-минутен отдих – следобедна дрямка, медитация или среща с близък човек.

Човек трябва да почива най-малко две седмици по време на отпуска, а това означава тотално да скъса с работата за този период от време.

Организмът има нужда от 12-13 дни, за да разгради хормоните на стреса, заявява Левитан.
 
Източник: bnews.bg