За и против вдигането на цените на такситата

Шефовете на големите таксиметрови фирми в града са на различно мнение относно евентуалното вдигане на тарифите си.

За и против вдигането на цените на такситата

Според Иван Андреев, който от 15 години е на този пазар, стагнацията е достатъчно голяма, за да звучи неразумно повишаването на цените на таксиметровите услуги. Още повече, че 80% от автомобилите са на метан. Според него едва, ако се сбъднат прогнозите за повишаване на природния газ, може да се говори за увеличение и на тарифите. Фирмата му „Президент такси”  разполага с 63 коли.



Тодор Петров, обаче е категоричен, че неговата фирма ще приеме нови цени до седмица. Според него след като всичко се вдига, трябва да се повиши и цената на таксиметровия превоз, която не е мърдала от 4 години. Фирмата му „Радиотакси” обединява 45 автомобила.


Една услуга може да се завиши, ако има търсене, споделя Милен Стоянов и допълва, че цените на горивата се повишават, но клиентите намаляват, затова на този етап въобще не е мислил с колегите си за вдигане на тарифата, макар, че в момента било нормално да е по-висока. Към днешна дата в Добрич няма и 400 таксита (по регламент на общината бяха редуцирани от 700 на 500), но и за тях няма достатъчно работа. Стоянов дава пример с повишаването на метана през последните години от 70 ст. ( през 2005 г., бел.ред.) на около 1,70 лв. към днешна дата, т.е. със 143%, докато през този период таксиметровите услуги са се повишили само с 40 ст. - от  55 ст./км. на 95 ст./км. или със 73 на сто. Към радиоцентралата на „България такси” в момента работят 35 коли.


Сегашните цени на всички таксиметрови превозвачи са унифицирани и са 75 ст./км. дневна, 85 ст./км. нощна тарифа, 99 ст. първоначална такса и 15 ст. и 20 ст. за престой, съответно през деня и през нощта. С по-високи цени работят самостоятелните таксиметрови шофьори, които не са свързани с радиоцентралите, но не би следвало да надхвърлят определения лимит от 1,20ст./км.


Утре от 10 часа в малката зала на община Добрич таксиметровите превозвачи са поканени за определяне на тавана на техните услуги за тази година. Припомняме, че това правило беше въведено миналата година срещу т. нар. „копърки”, т.е. такситата, които возеха за баснословни суми, дебнейки клиенти най-вече по летищата.