От НАЗ настояват за удължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна

Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите проведе заседание днес в Добрич във втория ден от мащабния земеделски форум „Ден на полето“

От НАЗ настояват за удължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява забраната за внос на селскостопанска продукция и стоки от Украйна да бъде удължена до края на годината. В момента тя важи до 15 септември, което съвпада с периода, в който българският земеделец прибира реколтата си от слънчоглед. Според председателя на Асоциацията Илия Проданов е необходимо време, в което българският зърнопроизводител може да реализира продукцията си на пазара, затова и те настояват за удължаване на забраната за внос на украинска селскостопанска стока. 



Добрата прогноза за добивите от есенните зърнени култури се сбъдна, но ситуацията за зърнопроизводителите отново е сложна, в контекста на последните събития във войната в Украйна, коментира зам.-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева при посещението си в Добрич. По думите й атаките върху пристанищата в Украйна, през които се изнася зърно, както и отказът на Русия да се завърне в Черноморската сделка поставят нашите фермери в още по-голяма нестабилност от тази, която са имали до момента. Липсата на познатия коридор за износ на зърно натоварва и целия ЕС и вероятно това ще се усети най-вече от петте най- засегнати страни – Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България.   Страните в ЕС трябва да могат да гарантират, че през сухопътен или железопътен транспорт ще могат да пренасочат тези товари, което ще оскъпи експорта, смята зам.-министър Георгиева. Според нея искането за удължаване на забраната за внос от Украйна на определени селскостопански стоки от нашите зърнопроизводители е напълно основателно, но това е въпрос и на задълбочена дипломация, тъй като окончателното решение зависи от ЕК.  

В момента няма сигурна цена на пазара за зърно, търговия към момента също няма, тъй като борсите са ту на червено, ту на зелено, коментира Илия Проданов. Търговците, по думите му,  не са активни, производителите също.  Засега те изчакват ситуацията на борсата да се успокои, за да се види каква е цената.

Много малко са регионите, в които състоянието на пролетниците - слънчоглед и царевица, е добро, коментира още Илия Проданов. Трагично е положението в Южна и Североизточна България заради липсата на влага и продължителното засушаване. На места дори се очаква реколтата от царевица изобщо да не бъде събирана. Очакваните добиви от слънчоглед са за едва около 100 кг/дка.