123 години от паметните събития край Дуранкулак

Всяка година на 1 юни граждани, представители на обществени, образователни и политически групи и институции отдават почит с цветя и венци пред паметта на обикновения селянин, тръгнал на борба срещу социалната неправда

123 години от паметните събития край Дуранкулак

Паметните места са паметникът на бунта 1900 година в Шабла, паметникът на скърбящата майка на Грекова могила и този на въстаналия селянин в центъра на Дуранкулак събраха жители и гости на общината.



На Грекова могила е отслужена панихида от отец Атанас, а след това са поднесени венци от учениците на ОУ „Св. Климент Охридски“. Те рецитираха в един глас „Аз съм българче“, положиха венец на паметника и пуснаха в небето гълъби. Малко по-рано, на същото място, те получиха свидетелствата си за завършен клас от директора на училището Маргарита Тодорова.

Към присъстващите се обърнаха кметът на селото Веселин Йорданов, кметът на община Шабла Мариян Жечев и Тодор Моралийски – заместник-председател на ПП „Никола Петков“.

„Нашите деди тръгнаха на бунт, защото не ги чуваше държавата. Не чуваше тяхнияглас. Истината я пише на Народното събрание: „Съединението прави силата.“

Дано и днес управниците ни чуят обикновения българин. Честит празник на всички!“ – каза в словото си кметът на общината.