Програмата за безплатна ваксинация срещу човешкия папилома вирус продължава

Желаещите да се ваксинират трябва да се допитат до своите лични лекари

Програмата за безплатна ваксинация срещу човешкия папилома вирус продължава

Човешкият папилома вирус (ЧПВ) е глобално разпространен и е най-честата сексуално предавана инфекция. Вероятността човек да се зарази с ЧПВ до края на живота си, ако има само един партньор от противоположния пол е 84.6% за жените и 91.3% за мъжете. До навършване на 45 г. 80% от жените и мъжете се заразяват с ЧПВ. 



Идентифицирането на ЧПВ като причина на практика за всички случаи на рак на шийката на матката коренно промени подхода към профилактиката и диагностиката на заболяването. Съществуват и други онкологични и неонкологични лезии с други анатомични локализации, свързани с ЧПВ не само при жени, но и при мъже, от които гениталните кондиломи са най-често срещани и при двата пола.

Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване при жени в света. Почти всички случаи на  рак на маточната шийка са причинени от човешки папиломни вируси (HPV) и могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация. HPV ваксината е най-ефективна в предотвратяване на рак на маточната шийка през целия живот, ако се приложи на момичета на възраст между 9 и 14 г.  

При старта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2012-2013 г.) е отчитан обхват с трети прием повече от 33-34% от подлежащите момичета на 12 г. възраст за област Добрич. В последните години се отчита слаб интерес имунизациите срещу човешки папиломни вируси.

       2020 г. - отчетени са общо 292 дози ваксина по двудозова схема на имунизация.

       2021 г. - отчетени са общо 119 дози ваксина по двудозова схема на имунизация.

       2022 г. - отчетени са 147 дози ваксина по двудозова схема на имунизация

Информация 

Европейска имунизационна седмица