800 червеногуши гъски бяха преброени в България

В средата на февруари се проведе последното за сезона международно синхронизирано преброяване на зимуващите гъски по Западното Черноморие. Експертите и доброволците на проекта „Сигурен прелетен път“ посетиха най-важните влажни зони за червеногушата гъска в Румъния и България, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

800 червеногуши гъски бяха преброени в България

Най-голям брой червеногуши гъски бяха преброени в Румъния – 14 611 екземпляра, съсредоточени само в два комплекса влажни зони – Дунавските езера по границата с България и островния комплекс Браила. Екипът наблюдава и над 350 000 големи белочели гъски. Сравнявайки данните от февруари 2022 г., когато в Румъния беше регистриран най-големият брой червеногуши гъски за последните 10 години, почти 24 000 екземпляра, сега броят им е почти наполовина, най-вероятно поради много топлата зима. За съжаление екипът стана свидетел на значителна ловна активност, най-вероятно поради края на ловния сезон.



В България числеността на червеногушите гъски е значително по-ниска от тази в Румъния – около 800 индивида, въпреки това най-висока за страната за целия есенно-зимен сезон 2022-2023 г. Гъските бяха регистрирани в трите най-важни региона за вида в България – около 600 индивида в района на Дуранкулашкото езеро, 150 индивида в района на Бургаските влажни зони и 73 индивида в района на град Белене.

Птиците пребиваваха в страната ни едва за 5-7 дни. Със затоплянето на времето в последните дни числеността им отново драстично намаля.

 

Източник: БДЗП