Стачкуващите синдикалисти от МБАЛ-Добрич са склонни за разговор с ръководството

В сградата на Община Добрич се проведе среща между ръководството на МБАЛ-Добрич, областният управител, кметове от осемте общини в област Добрич и стачния комитет на Синдиката на българските медицински специалисти.

Стачкуващите синдикалисти от МБАЛ-Добрич са склонни за разговор с ръководството

Срещата беше инициирана от Синдиката на българските медицински специалисти и има за цел да изложи проблемите на стачкуващите и техните искания. „Основната ни задача е да запазим наличните медицински специалисти, защото от това зависи и съществуването на областната болница“, заяви още в началото на срещата адвокат Детелина Симеонова. Според нея дисбалансът в заплащането в болницата идва от ниските основни заплати. Натовареността в болницата е изключително високо, като по време на срещата бяха споменати по 240 часа месечно извънреден труд при позволени от закона 150 часа на година и това е продиктувано от малкия състав на медицински специалисти. „Към основното трудово възнаграждение медицинските специалисти искат увеличение с 375 лв.“, посочи Симеонова. Тя предложи на представителите на общините да излязат с искане към мажоритарния собственик на МБАЛ-Добрич, Министерството на здравеопазването, което да осигури средства за повишаване на заплатите и призова самите общини да предприемат действия за осигуряване на кадрил Тя припомни още, че общините притежават 32% от капитала на МБАЛ-Добрич. 



Кметът на Община Добрич Йордан Йорданов заяви по време на срещата, че отчетите на болницата ясно показват, че към момента това е таванът от увеличение, което тя може да си позволи, а именно 37% за медицинските специалисти от месец юни. „За нас е притеснително, ако допуснем болницата да влезе в неблагоприятна финансова спирала. Към септември месец тази година, вследствие на инфлационните процеси, текущото състояние на болницата е минус 183 000 лв.“. Той подкрепи справедливите искания от всички работещи в болницата, стига те да са изпълними в тази финансова ситуация. „До решение може да се стигне само след разумен диалог между страните“, заяви Йордан Йорданов. 

„В момента има конструирано НС, но няма редовно правителство. Вашето искане трябва да бъде поставено на друго място, защото бюджетът не позволява подобно увеличение“, категоричен беше областният управител Здравко Здравков. Той посочи още, че ако бъдат удовлетворени исканията за още 375 лв. към основната заплата за медицинските специалисти, останалият персонал също ще пожелае промяна в заплатите и попита откъде ще дойдат необходимите финансови средства за подобна стъпка. „Управителят на болницата е направил възможното увеличение, едва ли има директор, който да има финансовите средства и да не иска да си запази персонала си“, посочи още Здравков.  

Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти, влезе в спор с останалите участници в срещата, след като заяви, че независимо от опасността болницата да влезе в дългова криза, тя трябва да увеличи заплатите. Тя увери, че МЗ няма да допусне болницата да фалира. Кметът на Община Шабла Мария Жечев посочи, че за осигуряване на исканото увеличение на година това ще са още 6 милиона лева за болницата и каза, че това е около сумата на годишния бюджет на Община Шабла. 

От своя страна директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков отново припомни, че по време на преговорите за подписване на КТД на лечебното заведение, продължили четири месеца и половина, той неколкократно е заявявал, че при тази икономическа ситуация болницата не може да си позволи по-голямо увеличение на основните заплати. „Как можем да продължим да работим, ако всеки месец ние плащаме по половин милион лева допълнително, за да постигнем нивата на отрасловите КТД?“, попита д-р Желязков. Той информира, че повече от 75% от служителите на болницата са заявили желание да се присъединят към подписания КТД. С увеличението на заплатите с около 40% болницата ще изразходва на месец 250 000 лв. и това е максимумът, който търговското дружество може да си позволи с настоящия финансов ресурс, категоричен е д-р Желязков. „Тук говорим за единствената такава болница в нашата област и не можем да си позволим да я поставим в неблагоприятна финансова спирала“, допълни д-р Желязков. 

Областният управител Здравко Здравков поиска ясно писмено предложение, което да постъпи по надлежния ред в администрацията, където да се покаже точно какво се иска от стачкуващите синдикалисти и пое ангажимента той съответно да го представи пред Министерството на здравеопазването. В искането той поиска да бъде подготвена и информация кой какъв размер на ДМС получава.

От Синдиката на българските медицински специалисти поискаха от болницата да им изготвят справка какви са средствата, които се разпределят по отделения.