В Добрич стартира кампанията "Бъди здрав"

Кампанията традиционно обхваща всички възрастови групи и представя изключително много събития, разпределени в дните от 4 до 10 април

В Добрич стартира кампанията "Бъди здрав"

"Това е една традиция, която се опитваме да въведем, за да мотивираме нашите съграждани към здравословен начин на живот, здравословно хранене и повече движение. Малко я бяхме минимизирали във връзка с ковид мерките,но сега правим една разностранна кампания, в която ще вземат участие всички, които са пожелали", анонсира на брифинг пред журналисти д-р Емилия Баева.



Събитията от кампанията „Бъди здрав“ стартират с Дни на отворените врати в общинските лечебни заведения на 5 април в ДКЦ I. Профилактични прегледи ще извършват специалисти, но е важно желаещите да го посетят, да си запишат час предварително на тел. 058 601 474.

5 април, 13.00 – 15.00 ч., Диагностика и лечение на акне, д-р Жанета Стефанова – специалист Кожни и венерически болести 

6 април,14.00 – 16.00 ч., Диагностика на увеличени тонзили и аденоидни вегетации при деца, д-р Жейно Илиев – специалист УНГ

7 април, 13.00 – 15.00 ч., Консултация на пациенти с лимфен и венозен застой на крайниците, д-р Иван Бончев – специалист Физикална и рехабилитационна медицина

7 април, от 15.00 ч., Диагностика на доброкачествена простатна хиперплазия, д-р Константин Петров –  специалист Урология 

ДКЦ II също се включва в профилактиката на здравето на добричлии, предоставяйки възможност за ехографски прегледи на коремни органи и млечни жлези. Разбира се, нужно е предварително записване, номерът за връзка е 0884632630, гл. м. с. Теодора Райкова.

5 – 6 април, 11.00 –13.00 ч., Ехография на коремни органи, д-р Анелия  Коларова – специалист Вътрешни болести

7 – 8 април, 12.00– 14.00 ч. , Ехография на млечни жлези, д-р Валери Веселинов – хирург 

ЦПЗ „Д-р П. Станчев“ между 4 – 7 април, в часовете между 11.30 – 14.30 ч.ще предостави психосоциално консултиране и ше акцентира на Социални аспекти на психичното здраве ,като консултациите ще проведе  Живка Бакларова – социален работник. Предварително  записване може да направите на номер 058 622 645. 

На  7  и на 8 април между  12.00 – 14.00 ч. на  пл. „Свобода“  здравни специалисти ще измерват на кръвна захар и кръвно налягане. 

 

Активно в здравните мероприятия между 4 и 8 април се включват и Регионалната библиотека „Дора Габе“ с витрини с библиотечни документи на здравна тема. На 7 април в Библиотеката ,между 10.00 – 16.00 ч., ще има презентация на тема „РЕАЛНОСТ ли е здравословният начин на живот“?.

Включва се и Художествена галерия, където ще има Работилница  за  деца на тема „Изкуството и спорта“ – презентация на тема „Здрав дух в здраво тяло. Спортът в изкуството на Древна Гърция“ и работилници за въображение. На 4  и 6 април ще се проведе работилница „Колажиране на хартиена ваза с фигури  на спортисти“ , а на 5, 7 и 8 април- работилница „Моделиране на фигури на спортисти от глина“

Младежкият център ще представи изложба на плакати, както и Кът със здравно-образователни материали, предоставени от РЗИ – Добрич. На 5 април от 14.30 ч.в зала № 3 на Младежки център ще се проведе обучение на тема „Храни се здравословно“ с лектор – Севдалина Колева, мл. експерт в Дирекция „Обществено здраве”, РЗИ – Добрич.

Децата от Детските градини също ще се включат в отбелязване на Световния ден на здравето чрез спортни празници и викторини. 

Демонстрация по карате на КК „Самурай“ с ръководител Д. Христов, както и забавни игри ще се проведат на 7 април, 11.00 – 13.00 ч., Градски парк „Св. Георги“, под Розариума

В същия ден,на същото място, но от 13.30 ч., Градски парк „Св. Георги“ Спортен клуб по ориентиране „Добротица“ ще представи Спортно ориентиране с младежи.

Забавни игри на открито в парка ще има и на  8 април между 15.00 – 16.00 ч., Градски парк „Св. Георги“, под Розариума.

Д-р Баева информира, че са изцяло подменени табелите по Алеята на здравето. 

За учениците в училищата са предвидени кампания  „Борба със затлъстяването“ , която ще се проведе в СУ „П. Р. Славейков“ и СУ „Кл. Охридски“.

Кампания „ Борба с тютюнопушенето“ за ОУ „Хр. Смирненски“ и СУ „Д. Талев“

Кампания „Борба с гръбначните изкривявания“ ще проведат в ОУ „Ст. Караджа“ и ОУ „Хан Аспарух“.

Кампания „Борба с наркотични и психотропни вещества“ ще има в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ПМГ „Иван Вазов“ .

Спортен турнир „Здрави и силни“ ще се проведе в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ПМГ „Иван Вазов“ .

Наталия Франгова -секретар към Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни анонсира,че се включват с две мероприятия. На 7.04. ще има спортни мероприятия (волейбол и футбол) с децата от Комплекс за социални услуги „Дъга“. Те ще участват и в засаждане на дръвчета в двора на социалната услуга. В края ще има награди с логото на кампанията „Бъди здрав“ .Второто събитие ще включва деца от различни училища, ще се състои в СК „Добротица" на 9 април между  11.00 – 12.00 ч., с треньор ще бъдат проведени лекоатлетически занимания.

Д-р Баева анонсира, че кулминацията на здравните мероприятия ще е на 10 април. Три сборни пункта ще тръгнат в поход „Лъчи на здравето“. Всеки ,който участва, ще получи стикер от Община град Добрич и  пешеходните маршрути ще завършат в Центъра за защита на природата и животните. Стикерът дава право на безплатен вход в Центъра,където също ще има и организирани игри и забавления за деца на различни възрасти.

  

Трите лъча ще тръгнат в 10.30 ч., от Младежки център, СК „Добротица“ и Паметник на деспот Добротица. Участниците в похода, както и всички, които не са извършели пешеходните маршрути ,но желаят да се забавляват в Център за защита на природата и животните, ще могат да го направят във времето от 12.00 – 15.00 ч. на 10.04.

Осигурена е спортна и детска анимация, информира директорът на Центъра – Християн Христов. Той съобщи, че ще има творчески занимания за децата  в три зони. Първата е за деца до 7-годишна възраст. Децата ще оформят пластелин,глина,ще рисуват. Ще има и двама аниматори. Втората е за деца от 8 до 11-годишна възраст с отборни и щафетни игри. Третата възрастова група е 12 до 15-годишна възраст –за тях ще има също игри.

"Игрите откриваме в 12,30-12,45ч. Всеки,който е приключил похода, след като предостави стикера си, ще получи на касата ни безплатен вход за деня, както и още един ваучер за безплатно посещение. Подготвили сме много игри, танци и награди, томболи и изненади", допълни г-н Христов. При желание, директорът на Центъра за защита на природата и животните обеща да проведе беседа с децата, като могат да се включат и родителите.

Кутия за дарения ще бъде поставена в Центъра в продължение на инициативата на Община град Добрич за събиране на средства, които  ще бъдат използвани за подпомагане изграждане на комбинирана площадка за спорт и забавление на открито, подходяща и за деца с увреждания. Средствата продължават да се събират за тази кауза.